Árajánlatot kérek

Segítünk a megfelelő alkatrész kiválasztásában

Telefonszámaink H-P 8-17 óra között : +36 1 278 2104 és 2105; +36 30 608-0793; +36-30-991-0177 további elérhetőségeink alul a kapcsolatoknál!

Alkatrész ismertetõk

Ablaktörlő lapátok

Ablaktörlőnek nagyon fontos szerepe van a az esős időben való közlekedésben. Tisztán lássunk így esetleges balesetet el tudjuk kerülni. Nagyon sok fajta ablaktörlő létezik! Felfogatásukban is különbözhetnek hosszukban, kivitelükben. Márkában is nagyon nagy minőségbeli különbségek vannak.[Ablaktörlők itt]

Az AdBlue egy készítmény az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott haszongépjárművek és autóbuszok egyik károsanyag-komponens, a nitrogén-oxidok kibocsátásának csökkentésére.

dízelmotorok működésük közben a benzinmotoroknál nagyobb mennyiségű kormot juttatnak a levegőbe, míg a nitrogén-oxid [NOx] kibocsátásuk is jelentős. Ez utóbbi komponens csökkentésére és a 2009-ben életbe lépő Euro 5-ös környezetvédelmi normának való megfelelés jegyében vezették be az AdBlue adalékanyagot.[AdBlue itt]

desztillált víz desztillációs eljárással nyert ionmentes tiszta víz, mely nem, illetve nagyságrendekkel kisebb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint a kommunális fogyasztásra használt ivóvizek. A desztillált víztől megkülönböztetendő még a bidesztillált víz (vagy bideszt víz), melyet kétszer desztillálnak át. Keménysége (vagyis Ca és Mg ion koncentrációja) hasonló az ioncserélt vízéhez, amelyet ún. ioncserélő oszlopon meghatározott sebességgel átáramoltatott vízből készítenek. Újabban az ioncserélő eljárásokat a fordított ozmózisos eljárás váltotta fel, az ioncserét inkább csak a vízlágyításban használják. Az ionmentes vizek fontos minőségi jellemzője a vezetőképesség, amelynek S/m (Siemens/méter) a mértékegysége, azonban a gyakorlatban a μS/cm-t használják. A vezetőképesség arányos a víz ásványi anyag tartalmával, amely az elektromos vezetőképességért felelős (az elektromos ellenállás reciproka). A nagy tisztaságú desztillált víz vezetőképessége 5,5 μS/cm, az átlagos ivóvízé 500–1000 μS/cm, míg a tengervízé 52 mS/cm. Ez azt jelenti, hogy a tengervíz tízezerszer jobb elektromos vezető, mint a desztillált víz.


Itt a hideg idő, ami nagy ellensége az akkumulátoroknak! A hideg nagyon gyengíti az idősebb, vagy lemerülésben lévő akkumulátor teljesítményét. A rossz akkumulátor hibajele nagyon könnyen észrevehető. A kulcs elfordítása után nagyon gyengén forgat az önindító, nem képes beindítani a gépjárművet, valamint a műszerfalon a visszajelző lámpák elhalványulnak, vagy már meg sem mozdul az önindító. A hibaforrások észlelésekor érdemes kicserélni azakkumulátort mivel a nehéz indítás nem tesz jót az autókban lévő elektronikáknak sem! A csere alatt érdemes és ajánlott a sarukat megtisztítani az oxidációtól vagy lecserélni, de mindenképp ajánlott bezsírozni.

Az akkumulátorokból is több féle létezik.


[Akkumulátorok itt]

Dízel Részecskeszűrő DPF

dízel részecskeszűrő, (DPF, Diesel Particulate Filter) a környezetre káros részecskéket, ill. a kormot szűri a dízelmotorokból kiáramló gázokból. Lényegében egy olyan szerkezetről van szó, ami a gázolaj tökéletlen égéséből eredő korommaradványt gyűjti össze, és égeti el. A Diesel részecskeszűrők gondolata először az 1970-es években fogalmazódott meg a belélegzett részecskék okozta károk miatti aggodalmak okán. A részecskeszűrőket már 1980 óta használják nem közútra tervezett gépeken, autókban pedig 1985 óta. A közepes és nehéz teherautók dízelmotorjainak kibocsátását először 1987-ben Kaliforniában szabályozták. A kipufogógázokra vonatkozó szabályozás 2009-től, az 'Euro 5' szabvány életbelépésétől követelte meg a DPFúj dízelautók kipufogóiba való szerelését.

[Részecskeszűrők itt]

EGR szelep

Az EGR szelep feladata a károsanyag-kibocsátás csökkentése és szabályozása a benzin- és dízelmotoroknál. Magas égési hőmérsékletnél az égéstérben nitrogénoxid keletkezik. A kipufogógáz egy részének a szívási rendszerbe visszavezetésével csökken a kibocsátott nitrogénoxidok mennyisége. Az EGR szelep funkciója a kipufogógáz visszavezetés szabályozása. 

EGR-szelep: Exhaust Gas Recirculation


[EGR szelepek itt]

 

Fékbetétek

Az autó jó minőségű és rendszeresen karbantartott fékberendezése nagy fontosságú biztonságot jelent. Minél hatékonyabbak a fékek, annál rövidebb a fékút adott sebességnél. A fékberendezés feladata a gépjármű sebességének csökkentése, a jármű megállítása és álló helyzetben való rögzítése. A fékberendezésnek lehetővé kell tennie a lehető legnagyobb lassulást, valamint a jármű stabilitását a fékezés alatt, ezért kimondottan ajánlott a minőségre törekedni! Fiatalabb gépkocsiknál a rendszer figyelmeztet a cserére, azonban nem árt a gyártók által előírt kilométerenként elvégezni a cserét!


 

[Fékbetétek itt]


Dobfék

A jármű kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket. Ezek az alkatrészek a fékbetétekhez hasonló igénybevételnek vannak kitéve. A dobfékeket inkább hátsó féknek alkalmazzák.

 
Fékfolyadék 

A fékfolyadék összenyomhatatlan, a főfékhenger által irányított folyadék, amely arra szolgál, hogy közvetítse a négy  kerék felé a fékpedálon kifejtett erőhatást. A túlságosan elhasználódott fékfolyadék feltöltődik vízzel, és veszít hatékonyságából. Intenzív fékezéskor, például hegyi útvonalon ez akár a  fékhatás teljes megszűnését eredményezheti!

 


[Fékfolyadékok itt]

 

 

Fékmunkahenger

A jármű kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket. 

Ezek az alkatrészek a fékbetétekhez hasonló igénybevételnek vannak kitéve. A fékmunkahenger nyomást gyakorol a fékpofákra, így azok nekifeszülnek a fékdob belső falára.


[Fékmunkahengerek itt]


Féktárcsa

A tárcsafék kiváló hatékonyságú rendszer, mert progresszív és tökéletesen oszlatja el a hőt, ezért alkalmazzák az első fékekhez. A féktárcsa igen érzékeny alkatrész. Minden fékezéskor erőteljes igénybevételnek van kitéve, ezért rendkívül magas műszaki követelményeknek kell megfelelnie. Természetesen kifogástalan állapotban kell lenniük, hogy a fékbetétek maximális hatékonysággal tölthessék be a szerepüket.

Fékpofák

A jármű kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket. Ezek az alkatrészek a fékbetétekhez hasonló igénybevételnek vannak kitéve. A fékpofák az alvázhoz kapcsolódnak, a súrlódással és a felmelegedéssel szemben nagy ellenállású anyagból készülnek.


 

[Fékpofák itt]


GÉPJÁRMŰ GENERÁTOROK

Feladata: fogyasztók árammal való ellátása - akkumulátor töltése

Működése: A mozgási indukció elvén alapszik, tekercs áll (állórész), mágnes forog (elektromágnes). Ha a tekercsre mágneses mező hat (erővonalai metszik a vezetőt) benne feszültség indukálódik, váltakozó áram keletkezik. Az állórészben a három tekercsrendszer térbeli elrendezése következtében, három, egymáshoz képest 120 fokkal eltolt fázisú váltakozó feszültség és áram keletkezik a két pólusú (északi és déli) mágneses tér forgásakor. Több pólus alkalmazásával javul a generátor kihasználása, simább lesz az egyenfeszültség.


[Generátorok itt]

Gömbfej
A gömbfejeknek is nagyon sok szerepük van a futóműben. Keréktartás , irányítás!  A jó állapotú gömbfejek szintén komfortosabbá teszik a vezetést és illetve  biztonságos is vele a közlekedés. Nagyobb részt első futóműben találkozunk vele.  A rossz útminőségek sajnos hamar a meghibásodáshoz vezethet, ilyenkor cserélni kell! 


Gyújtótrafó
A gyújtótrafó az autó gyújtásalkatrészének egy fontos alkatrésze. Gyújtótrafó  adja a megfelelő feszültséget a gyertyának. Gyújtótrafókból nagyon sok féle van,  így különböző meghibásodásokat tud produkálni vagy nem indul be vagy kimarad  egy henger  ez a trafó típusától függ.

Gyújtógyertya: a benzin üzemű Ottó motorokban alkalmazzák, feladata a benzin-levegő elegy begyújtása. A dízel üzemű autókban a sűrítés végzi a gyújtást. A szikraközben (a test- és középelektróda között) keletkezik, egy 25-50 kV elektromos ív, ez gyújtja be a kellően összesűrített levegő-benzin elegyet. Mivel a sűrítés során az elegy is felmelegszik, a közel 1 mm-es szikra is képes begyújtani azt. Alternatívája a lézeres gyújtás.


[Gyújtógyertyák itt]

Kipufogódob

A belső égésű motornál az elégetett gázokat, a kipufogó-gyűjtőcső gyűjti össze és továbbítja a  táguló dob, a hangtompító és a kipufogóvég felé. A kipufogó-gyűjtőcsőbe érkezéskor az égésgázok hőfoka közel 900°C. Ekkora hő komoly veszélyforrást jelentene, ha közvetlenül a környezetbe távozna. Mivel a kipufogórendszer teljes hosszában érintkezik a levegővel, folyamatosan csökken a kipufogó gázok hőmérséklete. A motor működése közben bekövetkezett robbanások nagy zajjal járnak. A hangtompító feladata ezen akusztikai ártalmak enyhítése is.hidraulikaolajat különféle erőknek és mozgásoknak az átvitelére és irányítására használják. Piacuk a motorolajok után a második legnagyobb a súrlódást csökkentő anyagok között.

hidraulika kifejezést a görög hydro = víz és aulos = cső szavakból eredeztetik.Ma mindazon műszaki tudást kell ez alatt értenünk, amelyek különféle erőknek és mozgásoknak folyadék segítségével történő átvitelével és irányításával függenek össze.

A leggyakrabban alkalmazott hidraulikus technika az olajhidraulika (ásványolaj, szintetikus olajnövényolaj vagy emulziósegítségével). Bizonyos területeken nehezen gyúlékony vagy nem éghető folyadékokat (poli-glikol-oldatokat vagy különböző észtereket) alkalmaznak. A hidraulika azon az elven alapul, hogy a folyadékok nem összenyomhatók, s így az erőátvitel aránylag kis veszteségekkel (pl. súrlódás) valósul meg.

Hosszbordás szíj
A hosszbordás szíj elég fontos szerepet játszik abban, hogy autónkban működjenek a fontos és komfortokozó berendezések. Így nagyon fontos ennek az alkatrésznek, hogy megfelelő állapotban legyen és tudja teljesíteni feladatát.   JárműIzzó
Izzónak nagyon fontos szerepe van az autóban szinte mindenhol megtalálható még az utastérben is csomagtartóban, újabb modelleknél akár a kesztyűtartóban is. Nagyon fontos! Ha esetleg egy izzó kiég azt mihamarabb akár azonnal cseréljük, ha lehetséges. Az esti és nappali vagy esetleg rosszabb látási viszonyok között a jobb látás és láthatóság érdekében. Látni és látszani!

Katalizátor

A katalizátor feladata, hogy kémiai folyamatokon keresztül csökkentse a környezetbe kerülő káros anyagokat. Ezt azzal éri el, hogy a működése során fellépő  magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét  oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják. A katalízis olyan folyamat, amelyben  a katalizátor kémiai folyamatoknak a színtere. A nemesfémekkel érintkezve, a kémiai  folyamat átalakítja a káros gázokat kevésbé toxikus gázokká. Az aktív anyag (a  platina és a ródium) csupán arra szolgál, hogy elősegítse a kémiai folyamatot, a nevét is innen kapta (katalizátor).


[Katalizátorok itt]

 

Klíma

A klíma nagyon hasznos az autóba több szempontból is. A mai világban egy klímás autót eladni is könnyebb. A klíma használata nyáron nagyon hasznos lehet, persze sokan azt állítják, hogy egészségtelen, de a forró autóba, ami kb. 40-50 C°, sem egészséges terhelni a szervezetet. Egy kellemes hőmérsékletű autóba a vezetőnek sokkalta jobbak a reflexei és nyugodtabb megfontoltabb is.


[Klíma és alkatrészei itt]

Kuplung-tengelykapcsoló

A kuplung az autó azon alkatrésze, ami a motor és a sebességváltó között helyezkedik el, legfontosabb feladata, hogy a motor által előállított energiát megfelelő mértékben továbbítsa a sebességváltók felé. Ezt többféle módszerrel is meg lehet oldani, így a többféle kuplung is van. A különböző típusú kuplungokat azonban különböző területeken is alkalmazzák. A kuplung lényegében főtengelykapcsolónak is nevezhető. Az autó szerkezeti felépítésénél több tengelykapcsoló is van, ezek a tengelykapcsolók a tengelyek végeinél helyezkednek el, a kuplung értelemszerűen azért főtengelykapcsoló, mert nem a tengelyek felé vezeti tovább az energiát, hanem a sebességváltó felé.


[Kuplung,tengelykapcsolók itt]

Lambdaszonda

Az optimális működéshez a katalizátornak pontosan meghatározott arányú levegő-üzemanyag keverékre van szüksége, mellyel szabályozható a katalizátor hőmérséklete (600 és 800°C között). A lambdaszonda feladata a kibocsátott gázok oxigéntartalmának mérése és a mért értékek  továbbítása a számítógép felé. A számítógép korrigálja a motornak adagolt benzin mennyiségét az optimális keverék érdekében.


Lendkerék
Mivel a diesel és benzin motorok  bizonyos mértékben kiegyensúlyozhatók. Továbbá a motor főtengelyének elfordulásakor a keletkező kiegyensúlyozatlan erő nem egyenletesen szabályos, így ennek megszüntetésére fejlesztették ki a kettőstömegű lendkereket. Újabban már nem csak diesel autókban alkalmazzák, hanem egyre elterjedtebb a turbó vagy közvetlen befecskendezésű benzinesek körében is. Angol neve : Dual Mass Flywheel 

Lengéscsillapító
A lengéscsillapító nagyon fontos szerepet játszik a futóműben, mind menet stabilitásban, de féktáv növekedésben is, ha csillapítók már nem működnek megfelelően. A lengéscsillapítónak tengelyenként minimális lehet az eltérése, ezt padon tudják lemérni és műszak vizsgán kötelezően megmérik mind a négyet. Lengéscsillapítóból létezik olajos és gázos.   

Levegőszűrő

Az optimális teljesítmény érdekében a belső égésű motorok tiszta beszívott levegőt igényelnek. Ha szennyező anyagok, mint például a korom és por kerül az égéstérbe, az idő előtti kopást eredményez a hengerfejben és a motor belső részeiben. Az elektronikus alkatrészek állapota is jelentősen romolhat a szívó-és az égéstérben, ezért fontos az autógyártók által előírt intervallumok betartásával a levegőszűrőt rendszeresen cserélni valamint szintén ajánlott olajcserénél is. Az erősen szennyeződött szűrőn nehezebben áramlik, át a levegő ez miatt a motor sem kapja meg a megfelelő mennyiségű és tisztaságú levegőt mely a motor teljesítmény és élettartam csökkenéséhez vezet.


[Levegőszűrők itt]Légtömegmérő
Légtömegmérő a légszűrőház után helyezkedik el a légbeömlő csőben. Ez az alkatrész is jelet ad az ECU-nak keverékképzéshez. A csövön belépő levegő hőmérsékletét és mennyiségét méri. Alkalmazva van mind benzines mind dízel autókba, szívókba is, meg turbósoknál is. Autó specifikus!!


Motorolaj
A motorolaj nagyon fontos a motor számára hisz ez adja meg neki a megfelelő kenést védi a motort a kopástól és hűtő hatása is van. Nagyon sok fajta olaj létezik és a mai modern autóknak egyre nagyobb követelményük van motorolajokkal szemben. Így nagyon fontos kiválasztani a megfelelő specifikációval és viszkozitással rendelkező olajat autónkba.

Motorvezérlés

A vezérlés részei: a vezérműszíj, afeszítőgörgő és egy vagy több vezető- illetve feszítőgörgő is. A szíj által meghajtott alkatrészek is, mint például a vezérmű- és főtengely, vagy esetenként a vízpumpa nagy terhelésnek vannak kitéve. A magas forgási sebesség, a rezgések és a szélsőséges hőmérséklet leronthatja ezek működését. Mivel e forgó-kopó alkatrészek együtt kopnak és öregednek, cseréljük ki ezeket is a vezérlés cseréjekor, mert a kopott egységek később károsíthatják az új vezérműszíjat, amiből elég komoly problémák lehetnek. Egy ilyen komplett szett cseréje megbízhatóbbá teszi a motor működését, így növeli annak megbízhatóságát, élettartamát.


[Motorvezérlések itt]

Olajszűrő

Egyre nagyobb teljesítmény, egyre kisebb fogyasztás - annak érdekében, hogy ez a követelmény megfeleljen a modern motorok magas elvárásainak, az autógyártók törekednek a legmagasabb szintű motor alkatrészeket használni a teljesítmény elérésének érdekében. Az olajozásnak, kenésnek központi jelentősége van, mivel csak tiszta motorolaj képes tartósan biztosítani a motor teljesítményét. Ha a kenőanyag nincs alaposan megtisztítva a szennyeződésektől és az égési maradványoktól, a védelem a kopás ellen már nem garantált. Ebben az esetben ez károsíthatja a motort, mely komoly problémákhoz vezet, ezért nagyon fontos a motorolajszűrő és a kenőanyag rendszeres cseréje.


[Olajszűrők itt]

 
Szilentek
Nagyon fontos szerepe van az autók futóművében elhelyezett szilenteknek! Ezek a gumi alkatrészek komfortossá teszik az utazást valamint a futóműnek stabil tartást adnak és ez miatt biztonságosan irányítható a vezető számára a gépjárműve. A szilentek az autó első-hátsó futóművében megtalálható!  

Utastér levegő szűrő (pollenszűrő)

Mindenki számára ismert a rossz minőségű levegő által okozott fáradtság, szem irritáció és a különböző légúti nehézségek. Egy jó minőségű utastér légszűrő  biztosítja, hogy tiszta és friss levegő kerüljön az autó kabinjába, mert szinte teljesen szabadon kerülhet be a por, a pollen, a korom és más szennyező anyagok. Pontosan azok az anyagok, amelyek egészségügyi problémákat okoznak egyre több és több embernek, és nagy szerepet  játszanak az asztmás                                    és az allergiás megbetegedések kialakulásában.


[Utastérlevegőszűrők itt]

 

Üzemanyagszűrő

A modern nagy teljesítményű befecskendező rendszerek megkövetelik a minőségés a tiszta üzemanyagot. Egy jó minőségű üzemanyagszűrő igazodik az érzékeny befecskendezők magas igényeihez, valamint a sajátos tulajdonságú az alternatív üzemanyagokhoz, mint például a biodízel. Rendkívül finom szűrőanyagot alkalmazva az üzemanyag megbízhatóan megszabadul a nemkívánatos szennyeződésektől. A szűrők védelmet nyújtanak a befecskendező rendszereknek a kopás és a korrózió ellen, így segít a motor zökkenőmentes működésében. A megfelelő hatás pozitívan tükröződik a karbantartási költségeken is.


[Üzemanyagszűrők itt]

 

Vezérmű

vezérmű a dugattyús szerkezetek (pl. belső égésű motorokhőerőgépekszivattyúkhengereinek töltését és ürítését végző szelepeket vezérlő gépelem.

Belső égésű motorok 

A belső égésű motorokban a levegő beszívására ill. az égéstermékek kibocsátására szinte kizárólag szelepeket használnak. A szelepeket mozgató vezérmű egy vagy több vezérműtengelyből ("bütyköstengely") áll. A kétütemű motorok működhetnek a dugattyú által vezérelt résszelepekkel, ilyen esetben nincs szükség külön vezérműre, de létezik szelepes kétütemű motor is, leggyakrabban hengerenként egy darab kipufogószeleppel. A kétütemű motorokban a vezérműtengely a főtengellyel azonos fordulatszámmal forog, a négyütemű motorokban a vezérműtengely fordulatszáma a főtengely fordulatszámának a fele.


[Vezérmű alkatrészek itt]

Vízpumpa
A vízpumpa hasznos része a motornak mivel segít a hűtésben így nem keletkezik akkor hő a motor belsejében, hogy az károsodjon. Vízpumpát hajthatja a vezérlés vagy ékszíj esetleg hosszbordás szíj. A vízpumpának elég sok különböző jele van, ha meghibásodik, akkor azonnal cserélni kell ha bármelyiket is észleljük mivel védi a motort.

Vízhűtő
A vízhűtő a motor hűtésében játszik fontos szerepet. Elég nagy hőnek van kitéve így az autó elejére szerelték, hogy a menetszél is tudja hűteni valamint a hátulján  egy keretre fel van fogatva egy vagy kettő ventilátor. A megfelelő hűtőfolyadék megválasztása nagyon fontos és hogy mindig a megfelelő szinten legyen.