Telefonszámaink: +36 1 278 2104; +36 1 278 2105; Mobil: +36 30 991 0177; +36 30 608 0793; +36 30 612-2503

Alkatrész ismertetõk

Az autó jó minőségű és rendszeresen karbantartott fékberendezése nagy fontosságú biztonságot jelent. Minél hatékonyabbak a fékek, annál rövidebb a fékút adott sebességnél. A fékberendezés feladata a gépjármű sebességének csökkentése, a jármű megállítása és álló helyzetben való rögzítése. A fékberendezésnek lehetővé kell tennie a lehető legnagyobb lassulást, valamint a jármű stabilitását a fékezés alatt, ezért kimondottan ajánlott a minőségre törekedni! Fiatalabb gépkocsiknál a rendszer figyelmeztet a cserére, azonban nem árt a gyártók által előírt kilométerenként elvégezni a cserét!


A fékbetéteket a féknyeregben dolgozó dugattyú vagy dugattyúk szorítják a tárcsához.


Fékbetétek általános összetétele. Fém lapra helyezet, dörzsanyag mely alábbi anyagokból tevődik össze: Töltőanyagnak vasoxidot, kötőanyagnak gyantát, kenőanyagnak garfítot és fémeket pl. acélszövetet tartalmaz, használnak melyet préseléssel, hőkezeléssel alítják elő. Fékbetétek anyagukat tekintve félfémesek. Nagyon fontos hogy nagy erőnek és hőhatásnak vannak kitéve és ezek ingadozása miatt fékerejük, hatásuk nem csökkenhet.


Fékbetétek autó specifikusak! A betétek korszerűbb autókhoz vagy elő vannak készítve kopásjelző ráhelyezéséhez. Ilyenkor külön kábellel csatlakoztatjuk a fékbetéthez és a továbbító kábelhez. Vannak viszont olyan betétek is melyekbe bele van építve a kopásjelző és a kábel végén van rajta a megfelelő csatlakozó. És léteznek akusztikus kopásjelzők, ha betét már nagyon elkopott, akkor a tartóvason lévő kis fém hozzá ér a tárcsához és zavaró hangot ad ki.


A kerámia fékbetétek kevésbé porolnak, és jó fékhatással rendelkeznek. Léteznek sport fékbetétek, de ezeket közúton nem ajánlatos használni mivel bekel melegíteni a betéteket, hogy biztonságosan tudjanak fogni.


Fékbetét cserénél érdemes a féknyergen csúszó mozgó részt alaposan megpucolni és kis rézpasztával bekeni, hogy a betét szabadon mozoghasson, hisz nagyon sokszor ez a hiba okozza a nyikorgást nem pedig a fékbetét vagy féktárcsa minősége.