Telefonszámaink: +36 1 278 2104; +36 1 278 2105; Mobil: +36 30 991 0177; +36 30 608 0793; +36 30 612-2503

Alkatrész ismertetõk

A jármű kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. Adobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket. Ezek az alkatrészek a fékbetétekhez hasonló igénybevételnek vannak kitéve. A dobfékeket inkább hátsó féknek alkalmazzák.

 


A Dobfék működése: A dob kör alakú belső feléhez hozzávaló pofákat a munkahengerrel vagy kézifék bowdenével kifele irányuló mozdulattal neki szorítja így fejti ki a fékhatását. A dobfékbe található két pofa hozzávaló állítók, szerelékek és a munkahenger, ami pedálnyomásra kifele mozog.


Dobfék elégé zárt rendszer a korszerűbb modernebb autóknál már nem is nagyon alkalmazzák legalábbis főféknek, hisz vannak olyan autók melyek külső ránézésre tárcsafékes hátul, de a parkoló rögzítő féket egy különleges tárcsával oldották meg melynek a belső része kis dobféket tartalmaz, ebben nincsen fékmunkahenger! A dobféket néha érdemes szétszedni és a fékportól kitakarítani. A dob kopása onnan is észrevehető, hogy nehéz leszedni a dobot hisz akad a pofákba, azaz a dobnak válla van. Dobok javítására páran a felszabályozást alkalmazzák, de ez nem ajánlott, kisebb plusz ráfordítással lehet új dobott venni.


Létezik sima hagyományos dob, valamint amelyik tartalmaz csapágyat is.