Árajánlatot kérek

Segítünk a megfelelő alkatrész kiválasztásában

Telefonszámaink H-P 8-17 óra között : +36 1 278 2104 és 2105; +36 30 608-0793; +36-30-991-0177 további elérhetőségeink alul a kapcsolatoknál!

Alkatrész ismertetõk

Kuplung-tengelykapcsoló

A kuplung az autó azon alkatrésze, ami a motor és a sebességváltó között helyezkedik el, legfontosabb feladata, hogy a motor által előállított energiát megfelelő mértékben továbbítsa a sebességváltók felé. Ezt többféle módszerrel is meg lehet oldani, így a többféle kuplung is van. A különböző típusú kuplungokat azonban különböző területeken is alkalmazzák. A kuplung lényegében főtengelykapcsolónak is nevezhető. Az autó szerkezeti felépítésénél több tengelykapcsoló is van, ezek a tengelykapcsolók a tengelyek végeinél helyezkednek el, a kuplung értelemszerűen azért főtengelykapcsoló, mert nem a tengelyek felé vezeti tovább az energiát, hanem a sebességváltó felé.


[Kuplung,tengelykapcsolók itt]

Egy kuplung 3 fő részből áll! Szerkezet, Kuplungtárcsa, Kinyomócsapágy.

Kuplungcserénél ajánlatos mind a 3 részt kicserélni. Kuplungkopást elég könnyen észre lehet venni mivel kuplungpedálunk egyre feljebb fog vagy akár képes megcsúszni is, ilyenkor felpörög a motor gázadásra, de nem gyorsul az autó.

Tárcsán hasonló anyag van, mint a fékbetéteken ez tapad hozzá a szerkezeten féktárcsára hasonlító felületre. Tengelyen van rajta a kinyomócsapágy is, ami benyomás hatásra emel ki azaz szünteti meg a motor és a váltó között az erőátviteli kapcsolatot.

Kinyomcsapágyakból is kettőféle létezik mechanikus és a hidraulikus

A kuplungokat legtöbb esetben készletben lehet kapni, vannak olyan készletek melyek a kinyomócsapágyat nem tartalmazzák de fontos cseréje. A hidraulikus kinyomócsapágyat üresen kézbe nem szabad összenyomni mert károsodik és nagyon rövid életartamu lesz.