Árajánlatot kérek

Segítünk a megfelelő alkatrész kiválasztásában

Telefonszámaink H-P 8-17 óra között : +36 1 278 2104 és 2105; +36 30 608-0793; +36-30-991-0177 további elérhetőségeink alul a kapcsolatoknál!

Alkatrész ismertetõk

Lambdaszonda

Az optimális működéshez a katalizátornak pontosan meghatározott arányú levegő-üzemanyag keverékre van szüksége, mellyel szabályozható a katalizátor hőmérséklete (600 és 800°C között). A lambdaszonda feladata a kibocsátott gázok oxigéntartalmának mérése és a mért értékek  továbbítása a számítógép felé. A számítógép korrigálja a motornak adagolt benzin mennyiségét az optimális keverék érdekében.


A lambdaszondák is nagy része autó specifikusak, de léteznek univerzálisak is ahol is a szonda kábel végéin nincs csatlakozó. Autótípustól függ, hogy 1 vagy 2 szondával szerelték-e.


Létezik a katalizátor előtti szonda, ez a szonda figyeli, hogy milyen keveréket is kap, és ezt továbbítja a computer fele. Van a diagnosztizáló szonda melyik a katalizátor után helyezkedik el, ez pedig azt a jelet adja, hogy katalizátoron keresztül milyen oxigéntartalmú kipufogógáz jut ki.


A lambdaszonda első ránézésre a gyújtógyertyára hasonlít, csak kábelek jönnek ki belőle és a vége egy perforált védőfém és a kipufogórendszerben helyezkedik el. A szonda felépítése: Platina bevonattal ellátott kerámia tubus. A lambdaszonda kerámiatubusát a kipufogó rendszerbe lévő részét egy perforált fém sapka védi a mechanikai sérülésektől. A szonda kipufogógázban lévő és a külső levegőben lévő oxigén mennyiségét méri és ezeket az adatokat továbbítja.


Ha lambdaszonda meghibásodik, akkor rossz nem megfelelő adatokat, továbbit a computer fele és ez többletfogyasztást eredményez valamint a katalizátorkárosodás és nem megfelelő CO értékhez vezet, mivel nem megfelelő üzemanyag és levegőkeveréket állít elő.