Paraméter

Műszerek

A járművek műszerfalán a motorüzemmel kapcsolatban lévő fontos információk szinte mindegyik járműnél megjelennek. Ilyen alapvető információk a motor hűtőfolyadékának hőmérséklete, üzemanyagszint, haladási sebesség, fordulatszám ami sok információval látja el a jármű sofőrjét. Amíg a hűtőfolyadék nem melegszik fel az üzemi hőmérsékletre, addig a jármű motorja hidegnek tekinthető, ilyenkor érdemes alacsony terhelés mellett megvárni amíg a hűtőközeg visszajelzőjének mutatója eléri a megfelelő hőmérsékletet. Szintén ez a visszajelző tájékoztatja a sofőrt, ha a folyadék hőmérséklete túl magas. Fejlettebb fedélzeti elektronikák a hűtőfolyadék alacsony szintjére is felhívják a figyelmet.
Egyes modellekben analóg visszajelző órán vagy digitális kijelzőn megjeleníthető a motorolaj hőmérséklete is. Az olaj hőmérsékletéből pontosan tudható, hogy az motor mikor éri el az üzemi hőmérsékletet. Az olajhőfok mellett a műszerfalon megjelenhet az olajnyomás pillanatnyi értéke is.
A legtöbb jármű motorvezérlésében fontos paraméter a beszívott levegő hőmérséklete, hogy a környezetvédelmi normák betartásának érdekében pontosan beállítható legyen a motor üzemeltetéséhez használt benzin levegő arány. Ezen kívül a sofőr számára is hasznos, ha az információs rendszer kijelzősén megjelenik a külső hőmérséklet. Ha a külső hőmérséklet 0 Celsius fok alá csökken, akkor az útburkolaton csúszós, jeges foltok alakulhatnak ki, ami fokozott figyelmet kíván a vezetés során.

 

Árak megjelenítése EURO-ban is