Futóműalkatrészek

ZSU_Elsőkerék-hajtás_ábra

Futóműalkatrészek

A gépjármű futóművének részei a kerekek, a kerekek felfüggesztése, a rugózás és a lengéscsillapítás, valamint a kormányzott kerekek kormányberendezése is.
A gépjármű teljes terhelését a kerekek viselik. A haladáshoz szükséges vonóerő és a lassításhoz vagy megálláshoz szükséges fékezőerő is a kerekek is az útburkolat között keletkezik. Könnyen belátható, hogy a legnagyobb teljesítményű motorral szerelt jármű a motor erejével és karakterisztikájával összehangolt futómű nélkül kellettlen, rossz úttartású, bizonytalanul mozgó járművet fog eredményezni. Ezért megállíthatjuk, hogy a futómű az autó egyik legfontosabb összetevője.
A jármű viselkedését, tapadási viszonyait nagy mértékben befolyásolják a felszerelt gumiabroncsok is. Az elöregedett, lefutott mintázatú abroncsokkal nem lehetséges a motor erejét átvinni az úttestre, illetve a legprofesszionálisabb fékrendszer sem fogja tudni a járművet az elvárt mértékben lassítani. Ezért törekedni kell arra, hogy a jármű mindig az évszaknak megfelelő téli vagy nyári, megfelelő minta mélységű abronccsal legyen felszerelve.
Személygépjárművek esetén az első kerekek kormányzásával választható meg a jármű haladási iránya. A kormányzott kerekeket kormánygéppel és a kormánykerékkel a kormányrudazat köti össze.
A kormánymű felépítése szerint lehet fogasléces, menetorsós, golyósoros, fogasíves vagy globoid csigás kormánymű. A kormánykerék forgatását szervokormánymű beépítésével könnyítik meg a gyártók. A szervokormány nagyban hozzájárul a jármű vezetésének kényelméhez, legfőképpen alacsony sebességű manőverezéskor vagy parkoláskor jelent nagy könnyebbséget, hogy az első kerekek irányba fordítását nem puszta izomerővel kell elvégeznünk. Személygépjárművekben lehet hidraulikus, elektro-hidraulikus vagy elektromos szervokormány.
A jármű utazási komfortját nagy mértékben befolyásolják a futóműbe épített rugók. A rugók teszik lehetővé, hogy kerék és a karosszéria között a meghatározott irányú és mértékű rugalmas elmozdulást.
Azonban az út egyenetlenségeiből adódó lökéseket, mérsékelni, illetve a jármű lengéseit időben korlátozni kell. Ezt a feladatot a futóműbe épített lengéscsillapítók látják el.


További információk

Autótípusok