Szíjhajtás

Szíjhajtás

A személygépkocsikban lévő hosszbordásszíjak, vagy ékszíjak a motoron lévő külső alkatrészeket hajtják meg. Többek között a generátort, a klímakompresszort, szervokormányt, vízpumpát. Van olyan gépkocsi amelyikben egy, de van, ahol kettő, három ékszíj is található a motorháztető alatt. Egy szakadás adott esetben balesetveszélyt is jelenthet, attól függően, hogy melyik alkatrész érintett. Egyenes úton lehet, hogy észre sem vesszük a szervo hibáját, de ha kanyarodni kell, a rásegítés hiánya a jármű irányításához a megszokottnál nagyobb kormányzási erő lesz szükséges.
Ha a szíj elszakad a
generátornál, akkor megszűnik a töltés, a műszerfalon erről a sofőrt a töltés visszajelző lámpa fénye tájékoztatja, töltés nélkül addig haladhat a jármű, ameddig az akkumulátor le nem merül.. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, hiszen maga az ékszíj önmagában nem nagy költségű alkatrész, néhány ezer forint, de a szakadásból okozott kár nagyságrendekkel több lehet. Az elszakadt ékszíj csapódhat és fel is tekeredhet nem kívánatos helyekre és a kár mindjárt többszöröse, mint amennyi egy új szíj beszerzése.
Az ékszíjat szemrevételezéssel ellenőrizhetjük, ha szíjon lévő felirat már nem olvasható, ha a szíj oldalán folytonosságihiányt repedéseket vagy az szíjat alkotó szálakat látjuk, akkor időszerű a szíj cseréje. A szíj elöregedésére utalhat a motor fordulatszámával arányosan változó zaj, zörej vagy egyéb hanghatás.


További információk

Autótípusok