Információ és kommunikáció

Információs és kommunikációs rendszer

Napjainkban a járművekbe számos olyan rendszert integrálnak, ami a vezetés és az utazás kényelmét szolgálja. Ezek a rendszerek lehetnek a biztonságos vezetést szolgáló, kényelmi vagy multimédiás szórakoztató rendszerek.
A biztonságos vezetést szolgálják például a sávtartó, vészfékező, távolság tartó, tábla felismerő rendszereke. Ezek működéséhez a szükséges adatokat a jármű első lökhárítójában vagy a belső visszapillantó tükör mögé felszerelt érzékelők szolgáltatják.
A jármű utasterében hosszabb utazások alkalmával jelentős mennyiségű időt töltenek el a jármű utasai. A csendes futású jól hangszigetelt utastér mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók a járműben elérhető multimédiás rendszerekre is.
Kezdetben a járművekbe egy csak rádióadás vételére alkalmas rádiót szereltek be egy hangszóróval. A technika fejlődésének köszönhetően megjelentek a sztereó rendszerek, ami két hangszórót szólaltattak meg. A fejlődés azonban itt nem állt meg a rádió hallgatás lehetősége kiegészül kazetta lejátszó funkcióval is. Egyes fejegységek mellé a csomagtartóba illeszthető egy CD váltó egység, ami akár 6 CD lemez egyidejű befogadására is alkalmas, a lemezek lejátszási sorrendje a jármű lejátszójáról változtatható.
A kazetta lejátszók idővel kifutottak, helyüket a lejátszóba épített CD rádió vette át. Innen egyenes út vezetett a multimédiás tartalmak lejátszására alkalmas autós fejegységekhez.
A korszerű autós fejegységek alkalmasak az okos telefonok kijelzőjének tükrözésére vezetéknélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül. Ezek a készülékek a legtöbb esetben navigációs funkciót is tartalmaznak, aminek köszönhetően ismeretlen helyeken is a legjobb útvonalakon haladhatunk.

Autóelektronikai felszerelések böngészéséhez kattintson ide.


Autótípusok