Fűtés/szellőzés

Fűtés és szellőztetés

A korszerű járművek számos kényelmi funkcióval vannak ellátva. Az év minden szakaszában lehetősége van a sofőrnek a megfelelő hőmérsékletet beállítani az utastérben. A téli hidegben az ülésfűtés egy nagyon hasznos extra, aminek használatával a legfagyosabb napokon is rövid időn belül kellemes hőmérsékletű ülésekben utazhatunk. A jármű fűtő és szellőztető rendszere gondoskodik a szélvédők párátlanításáról is. Ezért fontos, hogy a szellőztető rendszer megfelelően működőképes állapotban legyen.
Vannak olyan jármű típusok amiben a ventilátor által befúvatott levegő hőmérsékletét és a befúvás helyét kézi mozgatású karok vagy forgókapcsolók állításával van lehetősége a sofőrnek szabályozni. Ezek a szabályzó elemek bowdennekkel a fűtésboxban elhelyezett csappantyúkat mozgatnak, amik szabályozzák a fűtőradiátoron átáramló levegő mennyiségét, ezzel állítva a befújt levegő hőfokát, valamint a fűtésboxból kilépő levegő útját, meghatározva így a levegő befújás helyét.
Jól felszerelt járművek esetén a levegő hőmérsékletéért és a befújás helyét meghatározó terelőlapok mozgatását vezérlőegység és szervomotorok végzik. Ha az állító motorok működése nem tökéletes, akkor a fűtőrendszer nem tud megfelelő hatékonysággal működni. Különösen nagy problémát jelent ez párás időben, ha a befújt levegő nem használható a szélvédők párátlanítására.


Fűtés szellőztetés légkondicionálás

A korszerű járművek számos kényelmi funkcióval vannak ellátva. Az év minden szakaszában lehetősége van a sofőrnek a megfelelő hőmérsékletet beállítani az utastérben. A téli hidegben az ülésfűtés egy nagyon hasznos extra, aminek használatával a legfagyosabb napokon is rövid időn belül kellemes hőmérsékletű ülésekben utazhatunk. A jármű fűtő és szellőztető rendszere gondoskodik a szélvédők párátlanításáról is. Ezért fontos, hogy a szellőztető rendszer megfelelően működőképes állapotban legyen. A befújt levegő minőségét nagy mértékben javíthatjuk a pollenszűrő tervszerű cseréjével. A pollenszűrő feladata, hogy a levegőben lévő por, korom és egyéb szennyező részecskék, valamit a pollenek szűrésével biztosítsák az utastérbe kerülő levegő minőségét.  
Vannak olyan jármű típusok amiben a
ventilátor által befúvatott levegő hőmérsékletét és a befúvás helyét kézi mozgatású karok vagy forgókapcsolók állításával van lehetősége a sofőrnek szabályozni. Ezek a szabályzó elemek bowdennekkel a fűtésboxban elhelyezett csappantyúkat mozgatnak, amik szabályozzák a fűtőradiátoron átáramló levegő mennyiségét, ezzel állítva a befújt levegő hőfokát, valamint a fűtésboxból kilépő levegő útját, meghatározva így a levegő befújás helyét.
Jól felszerelt járművek esetén a levegő hőmérsékletéért és a befújás helyét meghatározó terelőlapok mozgatását
vezérlőegység és szervomotorok végzik. Ha az állító motorok működése nem tökéletes, akkor a fűtőrendszer nem tud megfelelő hatékonysággal működni. Különösen nagy problémát jelent ez párás időben, ha a befújt levegő nem használható a szélvédők párátlanítására.
A légkondicionáló egy rendkívül hasznos extra, ami napjainkban már az alsó kategóriás járművekben is elérhető. A légkondicionáló használatával a legnagyobb hőségben is kellemes hőmérsékletben utazhatnak a járműben ülők. Azonban a légkondicionáló csak akkor tud nagy mértékben hozzájárulni a kényelmes utazáshoz, ha időnként a karbantartását elvégzik. A karbantartás során, a klíma elpárologtatóját szükséges tisztítani, ózon generátoros, klíma fertőtlenítő spray vagy klíma tisztító hab alkalmazásával. Erre azért van szükség, mert a klíma használata során a hőcserélőn lecsapódó pára a jármű elpárologtatójába kerül. A nedves felületeken a baktériumok könnyen megtelepszenek, jelenlétükről a kellemetlen szagok mellett a szem és légutak irritációja is árulkodhat. A klíma tisztítás alkalmával a jármű pollenszűrőjének cseréjét is érdemes elvégezni, hogy az eltömődött szűrő miatt lecsökkent légszállítás ne akadályozza a jármű légkondicionálójának teljesítményét.


További információk

Autótípusok