Kipufogók és tartozékok

Kipufogók és tartozékok

A jármű motorjához csatlakozó kipufogó rendszer feladata, hogy a motorból távozó kipufogógázokat a szabadba vezesse. A kipufogó rendszer különböző feladatot ellátó elemekből épül fel. A kipufogószelepeken keresztül távozó gázok a kipufogó leömlőbe, áramlanak. A leömlő után a legtöbb esetben következik a katalizátor, ami a kipufogó gázok tisztítását végzi. A kipufogó rendszer fontos elemévé vált napjainkra a lambda szonda is. A szonda elemezi a kipufogógáz összetételét és a mért értékek alapján látja el információkkal a motorvezérlő elektronikát, ami korrigálja az üzemanyag befecskendezési időket. A modern járműveknél legtöbb esetben a katalizátor elött és után is helyeznek el lambda szondát, hogy a motor üzeme mindig a legkörnyezetbarátabb lehessen. Az áramló kipufogógázok, több hangtompító dobon is keresztül haladnak mielőtt a szabadba távoznak.  A hangtompító dob feleadat, hogy speciális kialakításának és hangelnyelő töltetének köszönhetően minimalizálja a kipufogással járó zajt. A motorból kiáramló gázok nagy sebességgel ütköznek a kipufogó rendszerben lévő levegőnek, a levegő ezáltal összenyomódik és hanghullámokat gerjeszt. A hangtompító dob a beérkező gázok nyomását és hőmérsékletét fokozatosan csökkenti, így a gázok egyenletesebben és kisebb sebességgel jutnak a szabadba.  A kipufogó rendszer egyes elemeit, a katalizátorokat és hangtompító dobokat a kipufogócső köti össze. A motor megfelelő működéséhez elengedhetetlen a jó állapotú kipufogó rendszer. Nagy fordulaton az égéstermékeknek gyorsan, nagy sebességgel és akadálymentesen kell távozniuk az égéstérből, mert a kipufogó ütem gyorsan zajlik le.
A kipufogó rendszer fontos tartozékai a dobokon kívül a különböző függesztő alkatrészek is. Ezek feladata, hogy a motor által keltett rezgések egy részét elnyeljék miközben rugalmasan, de nagy biztonsággal rögzítik a karosszériához a rendszert.
A kipufogó gázok olyan mérgező vegyületeket is tartalmaznak, amik rendkívül veszélyesek az emberi szervezetre. Ezért fontos, hogy a kipufogóból a környezetbe áramló gázok a gyártó által meghatározott módon és helyen áramoljanak a külvilágba. A tömítetlen kipufogó, a megnövekedett zaj miatt nem csak zavaró a közlekedés során, de a szivárgó gázokat a jármű által keltett örvények vissza is juttathatják az utastérbe, ez hosszú távon rontja a sofőr koncentrációs képességét, fejfáját, szédülést is okozhat. A zajossá vált, sziszegő, csörgő kipufogót e lehető legrövidebb időn belül ellenőriztessük szervízben ahol hegesztéssel vagy a lyukas dob cseréjével kijavítják a rendszert.

Felújítaná zajos kipufogó rendszerét?
Nálunk mindet megtalál: Flexibilis csövek, Kipufogócső bilincsek, Kipufogó paszta, Katalizátorok, Hangtompító dobok, Összekötő csövek széles választékban.


További információk

Autótípusok