Motorosoknak

Motoros felszerelések

Az autóalkatrészek széles kínálata mellett áruházunkban megtalálhatóak a motorkerékpárokhoz való hasznos felszerelési cikkek is.
A motorkerékpárok indítása a legtöbb esetben kétféleképpen lehetséges. Kényelmes megoldást jelent az önindító használata, amivel gombnyomásra kelthető életre a jármű motorja. Ha az akkumulátor lemerült vagy nem képes az indításra a legtöbb modellen található berúgókar használatával a jármű motorja némi lábmunkával is indítható.
A motorkerékpárok hűtési rendszerük szerint lehetnek léghűtésesek, lég-olaj hűtésesek vagy vízhűtésesek. A vízhűtéses típusoknál, a megbízható üzemeltetés érdekében a motor hűtőrendszerét érdemes néhány tankolásonként ellenőrizni. Szükség esetén a folyadékot utántölteni és a gyártó ajánlásának megfelelően a hűtőfolyadék cseréjét elvégezni.
Egy-egy karbantartás alkalmával, a hűtőfolyadék, az olajok és szűrők cseréje mellett szükséges figyelmet fordítani a gyertyapipák cseréjére is. A karbantartás alkalmával a lánc tisztítása is elvégzendő feladat, a rendszeres tisztítással és kenéssel a lánc és lánckerekek élettartama jelentősen meghosszabbítható.
A motorkerékpárokon használt direktszűrő vagy szivacs légszűrő betét is igényli a gyártó által meghatározott időtartamonként a tisztítást és olajozást. Ennek elhanyagolásával a légszűrőbetét hatékonysága csökken, ami akár az üzemanyagellátó rendszer hibájához is vezethet.
A tömött nagyvárosokban a távolságok leküzdésére gyakran a motor vagy robogó a legjobb eszköz. A dugóban álló autók között mindig lehet egérutat találni, amivel rengeteg időt spórolhatunk. Parkolás során sem kell parkolóautomatát keresgélni és a megfelelő parkolóhely kiválasztása sem kerül plusz időbe. Az utcán magára hagyott motorkerékpár biztonságáról érdemes a megfelelő berendezésekkel gondoskodni. A jármű biztonságát növelhetjük elektronikus védelemmel, mint például a riasztó vagy mechanikus eszközökkel.
A motorok mozgásdinamikai paraméterei jóval meghaladják az autók által megszokottakat. Egy nagy köbcentis motorral rövid idő alatt gyorsíthatunk nagy sebességre, ezért elengedhetetlen, hogy szürkületkor vagy rossz látási viszonyok között is könnyen észlelhető legyen a motoros. A jó láthatóságot fényvisszaverő reflexcsíkokkal segíthetjük elő.
A motorkerékpár kötelező tartozéka az „A” típusú elsősegély csomag, aminek megfelelő használatával a talpraesett motoros akár életet is menthet.

 


További információk

Autótípusok