Karosszériaelemek

Karosszéria elemek

A karosszéria elemeknek a jármű külső felületét borító alkatrészeket nevezzük. A karosszéria elemek rendkívül sokfélék lehetnek, funkciójuk, anyaguk és felszerelésük típusa szerint. A karosszéria elemek a jármű váz szerkezetére vannak felszerelve. A korszerű járműveknél a sárvédők és egyéb alkatrészek a gyakorlatban nem járulnak hozzá a jármű statikai merevségéhet. A jármű váza egy speciálisan tervezett és kialakított keret, amibe a hajtáslánc elemei az utastér kialakítása és a karosszéria elemek vannak felszerelve. A modern karosszéria vázak kialakításánál a tervezés során tudatosan alakítanak ki gyűrődő zónákat amiknek feladata egy esetleges baleset elszenvedése során a mozgási energiák elnyelése. A jármű karosszériájának keretében meghatározott helyekre nagyszilárdságú acél elemeket is beépítenek. Ezek feladata, hogy a baleset során az utasfülke a lehető legnagyobb mértékben szolgála a jaművel utazó utasok védelmét.
A járművek súlyának csökkentése érdekében nem csak a nagyszilárdságú acél elemek beépítésével küzdenek a gyártók, de egyes elemeket műanyagból készítenek el. Például egyes járművek első sárvédői ebből az anyagból kerülnek kialakításra. A sárvédő elemek könnyítésével jelentős súlycsökkenés érhető el, ami motor üzemanyag fogyasztására ezzel együtt a károsanyag kibocsátásra is kedvezően hat. A kisebb tömegnek köszönhetően a futómű elemek és a fékrendszer élettartama is jelentősen növelhető. Nem csak műanyagból, de gyakran alumíniumból is készítenek különböző karosszéria elemeket.
A karosszéria elemek a jármű vázára lehetnek csavarkötéssel rögzítve, de gyakran az egyes elemek ponthegesztéssel kapcsolódnak egymáshoz.

Tekintse meg karosszéria elemeink széles választékát:
Karosszéria elemek:
Ajtók, Akkumulátortartó,  A-oszlop,  Hátfal,  Hátsó ajtó,  Homlokfal,  Hossztartó, Hűtőrács,  Kereszttartó,  Küszöb, Motorháztető,  Sárvédő ,

Külső karosszéria alkatrészek:
Dísz-/védőcsíkok, embléma, kavicsvédelem,  Fényszóró rögzítés,  Főfényszóró, Lámpák,  Lökhárító,  Visszapillantó tükrök   

Egyéb felszerelések
Biztosítóhorog, Kerékjárat burkolat, Rendszámtábla tartó, Üvegezés,  Üzemanyagtartály,  Zárrendszer    


További információk

Autótípusok