Paraméter

Motorháztető

A motorháztető a jármű motorterének lezárását ellátó karosszéria elem. A motorháztető meglehetősen sérülékeny elem, hiszen a jármű elején helyezkedik el. Így akár egy kisebb koccanás során is károsodhat. Biztonsági szempontból a motorháztető két oldalán az A oszlopokhoz tövénél helyeznek el egy-egy akadási pontot ami ütközés során megakadályozza, hogy a motorháztető lemeze az utastér felé mozduljon el akár komoly sérüléseket okozva.
A motorháztető belső oldalán gyakran helyeznek el zajcsillapító burkolatot, aminek feladata, hogy motor járásakor keletkező hanghatásokat elnyelje. A burkolat belső oldalán a motorháztető vázának mélyedéseiben sok esetben vastag filc réteg is kerül. A burkolat általában patentokkal kerül rögzítésre.
Az utazás komfortját alsó motortér burkolat felszerelésével is növelhető. A burkolatnak köszönhetően az autó alatt áthaladó levegő a motortérben elhelyezkedő alkatrészeken nem kezd turbulens áramlásokba, hanem egyenesen áthalad a jármű alatt.
A motorháztető kitámasztása kivitelezhető hagyományos kitámasztópálcás mechanikával, de alkalmazható gázrugó is erre a célra. A gázrugó előnye, hogy nagy mérető gépháztető esetén a teleszkóp segít a nyitásban is. Azonban, ha gázteleszkóp elöregszik és a benne nyomás alatt lévő gáz elszökik, akkor nem lesz képes ellátni eredeti rendeltetési funkcióját.

Tekintse meg további alkatrészeinket is:
Üvegezés, Üzemanyagtartály, Visszapillantó tükrök

Árak megjelenítése EURO-ban is