Gázrugók

Gázrugók

A gázrugót egy speciális nagynyomású gázzal feltöltött zárt henger és egy csúszószár alkotja. A henger belsejében mozog a gázteleszkóp szára, a teleszkóp szárának vége egy speciális réssel ellátott dugattyúban végződik. A nagynyomású gázzal feltöltött henger belsejét a dugattyúban végződő teleszkópszár kér részre osztja. A két tér nyomása megegyezik egymással azonban, abban a térben, ahol a teleszkóp szára elhelyezkedik a rúd keresztmetszetével arányosan kisebb a nyomófelület, ezért a hengerben lévő nyomás a teleszkóp szárát kifelé tolja.
Járműveknél a gázteleszkópokan gyakran alkalmazzák a csomagtérajtó nyitásának megkönnyítésére és kitámasztására. Ezek a csomag és poggyásztér teleszkópok a járművek hátsó ajtaja nagy üvegfelületet tartalmaz aminek súlya már önmagában is jelentős. Ehhez rakódik még rá az ajtó vázának súlya és az ajtóba beépített egyéb kiegészítő berendezések súlya is, mint például a szélvédő törlő szerkezet, zárszerkezet, hátsó lámpák. Az ajtót a nagy súly miatt a gázteleszkóp rásegítése nélkül, komoly feladat lenne kinyitni és a nyitvatartásáról is gondoskodni.
Egyes modellekben a hátsóajtó üveg felülete külön is nyitható,  gázteleszkópot a hátsó ablak kitámasztására is használhatunk.
A hátsóajtón kívül gázteleszkópokat alkalmaznak a motorháztető emelésére és kitámasztására is.
A gázteleszkópok csúszó szárán elhelyezett tömítés idővel tönkre megy. A tömítés hibájára a teleszkóp erejének csökkenése és a teleszkópból távozó olaj is felhívja a tulajdonos figyelmét. A gyengülő teleszkóp hideg időben gyakran már nem képes megtartani a jármű hátsó ajtaját, emiatt az ajtó csak rövid ideig marad a megszokott végállásban, utána lassan ereszkedni kezd, ami kellemetlen meglepetést okozhat a csomagtartóban pakoló tulajdonosnak.
Ha a gázteleszkóp már nem tudja megfelelően ellátni funkcióját, a legjobb megoldás egy új darabot beépíteni az elhasználódott helyére.
Gázrugót alkalmaznak a buktatható fényszórós járművek fényszóróinak mozgatására.
Egyes jármű modellek ajtaja a megszokottól eltérően nem oldal irányba nyílnak, hanem kis mértékű nyitás után az ajtó felfelé buktatható. A felfele nyíló oldalajtók kitámasztására is alkalmazhatóak a gázrugók.

 

Válasszon járművéhez való ajtókitámasztó gázteleszkópot keresőnk segítségével:
Gázteleszkóp kereső

 


További információk

Autótípusok