Hátsó ablak

Hátsó ablak gázrugó

Egyes modellek hátsó ajtaján lehetőség van a hátsó üveg külön kibillentésére a hátsó ajtóüveg felnyitásával. Ezeknél a járműveknél az üvegfelület súlyát is kisméretű gázrugók viselik. A hátsóüveg külön nyithatósága, nagyon praktikus, hiszen ilyenkor nem kell az egész hátsóajtót kinyitnunk, ha csak egy kisméretű tárgyat szeretnénk a csomagtartóban elhelyezni.
A legtöbb gázteleszkóp emelési útjának elején és végén csillapítással van ellátva. A csillapításnak köszönhető, hogy az ajtó, ha nyitáskor átlendül a holtponton, akkor a teleszkóp nem maximális erővel löki felfelé az ajtót a teleszkópszár útjának végéig, hanem a nyitási út végén az ajtó finoman, fékezve, irányítottan nyílik a végállásig.
A gázrugók olyan zárt hengerek, amiknek belső terét a teleszkóp csúszó szárának végén kialakított dugattyú ketté oszt. A gázrugó hengerében nagy nyomású gáz vagy olaj töltet helyezkedik el.
Ha a gázrugó tömítése elöregszik, a teleszkóp belsejében elhelyezkedő gáz és olaj töltet a külvilágba jut, a teleszkóp, ilyenkor veszít erejéből, aminek hatására rendeltetési feladatát az ajtó nyitásának megkönnyítését és az ajtót végállásban tartását már nem tudja maradéktalanul ellátni. Ilyenkor a teleszkóp szárán olajfolyás alakul ki. A hibás teleszkópokat érdemes új darabokra cserélni, amik ismét hosszú ideig megfelelően el tudják látni az ajtó kitámasztását.

Tekintse meg további Gázrugóinkat is:
Motorházfedél gázrugó, Lábműködtetésű rögzítőfék gázrugó, Ajtó gázrugó


Autótípusok