Zárak

Zárak

A zárrendszerek a járművekkel együtt fejlődtek a járműtechnika fejlődésével arányosan. Az utastér és csomagtérajtók zárását kezdeten klasszikus zárhengerek végezték, amik az ajtókban elhelyezett mechanika reteszelésével gátolták meg az ajtók nyitását. A jármű ajtajainak nyitását és zárását külön egyesével lehetett elvégezni az ajtó belső részen elhelyezett mechanikus úszó mozgatásával vagy az ajtó lapján elhelyezett zárhengerekkel.
Látható, hogy egy öt ajtós jármű esetén az ajtók nyitása és zárása egy hosszadalmas művelet, ezért a technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek a központizár rendszerek. A központizárak nagy előnye, hogy a vezető ajtajának nyitására a jármű többi ajtaja is nyithatóvá válik. A központizárak működtetési rendszerük szerint lehetnek elektronikusak vagy levegővel vezéreltek. Az elektronikus központizár vezérlését jellemzően az első ajtókban elhelyezett vezérlő motorok végzik. A nyitás jelet ezek a motorok közvetítik a központizár vezérlő felé, ami kivezérli a jármű többi ajtajában lévő motorokhoz a nyitó vagy záró jelet.
A levegős rendszereknél a jármű karosszériájában el van vezetve egy levegő cső, amiben eljut a levegő nyomás a zárakhoz. A légnyomás előállításáról egy rendszerhez illesztett kompresszor gondoskodik, ez állítja elő a rendszer működéséhez szükséges légnyomást. A rendszer biztos működésének alapja, hogy a levegő rendszer csövei megfelelően tömítettek legyenek. A légvezeték sérülése esetén a kompresszor által felépített légnyomás elszökhet, ezért a kompresszor a tervezettnél jóval többet és hosszabban működhet, ami jelentős mértékben csökkenti az élettartamát.
A kulcsos nyitású központizárak később kiegészültek távirányító modullal is, ami lehetővé tette a kulcs nélküli beszállást a járműbe.
A kulcs nélküli ajtó nyitáshoz napjainkban már nem szükséges a távirányító gombjait sem nyomkodni, a jármű érzékeli, ha a megfelelő kulcs vagy kártya a sofőrnél van és automatikusan a kilincs meghúzására nyitja a jármű az ajtókat.

Tekintse meg további alkatrészeinket is:
Ajtózár nyitókábel, Központizár kábeljavító készlet


További információk

Autótípusok