Biztonsági rendszerek

Biztonsági rendszerek

Biztonsági rendszereket kétféleképpen csoportosíthatjuk. A biztonsági rendszerek egyik csoportja a jármű elidegenítését hivatott megelőzni.
Ide soroljuk a különböző lopás és rablásgátló rendszereket, mint például az riasztókat és indításgátlókat. Ezek feladata, hogy megakadályozzák az illetéktelen személyek járműbe való bejutását és a jármű eltulajdonítását.
A biztonsági rendszerek másik nagy csoportja a jármű utasainak védelmét hivatott megvalósítani. Ezek az aktív és passzív biztonsági rendszerek egy baleset során nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a jármű a fejlesztők által tervezett módon tudja utasait a sérülésektől megvédeni. Passzív biztonsági rendszernek tekinthetjük a járműbe épített biztonsági öveket. Aktív biztonsági rendszerek közé soroljuk az biztonsági övfeszítő és légzsák rendszereket. Az utasok védelme miatt kiemelkedően fontos, hogy a motor beindítását követően megbizonyosodjunk arról, hogy minden védelmi rendszer öndiagnosztikája sikeresen lefutott, aminek hatására a műszerfali visszajelző lámpák elalszanak. Ha a légzsák rendszer műszerfali visszajelző lámpája égve marad, akkor a jármű légzsákrendszere inaktív állapotban van, egy esetleges ütközés során a jármű utasait a rendszer nem fogja tudni megvédeni.


Autótípusok