Felni

Felni vásárlás előtt, érdemes három fontos információt tudnunk a szükséges keréktárcsáról.
 

Minta: 17x 7,5J ET35 5x112

17 - alufelni átmérője col (hüvelyk) mértékegység

7,5 - alufelni szélessége col (hüvelyk) mértékegység

J - alufelni alakja

ET35 - besajtolási mélység mm-ben, minél nagyobb, a kerék annál jobban el van rejtve a sárvédők alá, minél kisebb, annál jobban kiáll az autóból

5x112 - PCD (osztóköre) – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112)

 

Felni szélesség

Az alufelni szélessége hüvelykben (pl. 7,5) adott. Ha az „alufelni kereső” segítségével választ alufelnit, az alufelni szélessége eltérhet a forgalmi engedélyben található adatoktól. Ez rendben van és megfelel a homologizációnak, mivel a gumiabroncs szélességére több alufelni szélesség mérete megfelelő. Pl. ha a forgalmi engedélyben az alufelni szélessége 7 az „alufelni kereső” nyugodtan 7,5 szélességű alufelnit kínálhat.

 

Felni átmérő

Az alufelni átmérője hüvelykben (pl. 17”) adjuk meg és mindig azonos kell hogy legyen a kiválasztott gumiabroncs átmérőjével.

 

Felni osztókör (PCD)

PCD (osztóköre) – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112). Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Nem minden gépjárműre gyártanak pontos méretű osztókör alufelnit (pl. Alfa Romeo, Fiat), felszerelésre kerülnek univerzális méretű osztókör alufelnik megfelelő tartozékok segítségével (mozgókúpos csavar, anya).

 

Felni középfurat (agyátmérő)

Középfurat (agyátmérő) mm-ben (pl. 57,1) adjuk meg. Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Ugyanúgy, mint az alufelni szélességénél az „alufelni kereső” az alufelni kiválasztásánál kissé enyhén eltérő átmérőt kínálhat. Ez az univerzális alufelnikre érvényes, a megadott átmérőt központosító gyűrűk segítségével éri el, ezek mindig a szállítót alufelnik része.

 

Felni ET (besajtolási mélység)

Besajtolási mélység, vagy középsík eltolás, az alufelni középvonala és a kerékagyra való felfekvési síkja közti (milliméterben, pl. ET 35) távolság. Eltérhet a forgalmi engedélyben megadott értéktől, de csak megengedett értékek közt. Minél magasabb az ET érték, az alufelni annál inkább „rámegy” a tengelyre. Minél kisebb az ET érték, az alufelni annál jobban kiáll az autóból (kiszélesíti az autót).


Autótípusok