Autóelektronika

Autóelektronika

A járművekben számos elektromos berendezés veszi körbe a sofőrt. Az elektromos rendszerek lehetnek kényelmi, szórakoztató vagy a biztonságot szolgáló berendezések. A biztonsági rendszerek két csoportját különböztetjük meg. Egyes rendszerek a jármű épségére felügyelnek, másik csoportjuk a jármű vezetőjének biztonságát szolgálják.

A kényelmi berendezések teszik pihentetővé a jármű használatát és enyhítik a vezetéssel járó stresszt. A technológia fejlődésével már számos vezetést és parkolást támogató eszköz fejlődött ki. Ezek a rendszerek már nem csak a legújabb autók kiváltságai. A tolatókamera vagy parkolóradar külön egységként megvásárolható, szinte bármilyen autóba beépíthető.
Hasznos kényelmi eszköz a Bluetooth kihangosító. Kihangosító használatával kézben tartott telefon nélkül ügy intézhetünk.
Ma már szinte minden új járműben alapfelszereltség a távirányítós központizár. A korábban gyártott autó vagy alacsonyabb felszereltségi szintek esetén a kocsi lehet centrálzárral szerelve, ami a vezető oldal nyitásakor a többi ajtót is nyitja. Ez nagyon praktikus, viszont egyes helyzetekben hosszadalmas és kellemetlen a kulcsos nyitás. Télen befagyhat a zárszerkezet, esős időben teljesen elázhatunk, mire az autóba bejutunk. A rendszer bővítésére mindig van lehetőség univerzális távirányítós vezérlő beszerelésével. A távirányítós vezérléssel a jármű távolról is nyitható-zárható.
A hátsó ablakok elektromos mozgatása sokszor csak a magasabban felszerelt autók kiváltsága egy utólagos beépítő készlettel elfelejthetjük a kézi tekerést.

Biztonsági rendszerek beszerelésével nyugodtan bárhol leparkolhatjuk autónkat.
A járműbe szerelt riasztó alapvető, hogy biztonságban tudhassuk az autónkat. Egy jól megválasztott egységgel extra kényelmi funkciókhoz is juthatunk, mint például a távirányítóról vezérel csomagtér nyitás.
A riasztó kiegészíthető indításgátlóval is, ez az eszköz blokkolja a jármű elindításához szükséges önindítót vagy üzemanyag szivattyút. Ellenállóvá téve a járművet az illetéktelen indításnak.  
A közlekedésben elengedhetetlen a szabályok betartása, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Egyes esetekben a legnagyobb odafigyelés ellenére is megtörténik a baj, a betétlap kitöltésekor adódhatnak nézeteltérések, ha a hibás fél nem ismeri el, hogy hibázott. Ilyenkor jó, ha van a járműben felszerelve DVR kamera vagy menetrögzítő kamera. Ezek az eszközök nagy látószöggel rendelkeznek, felvételükön jól látható mi történt az úton.

 

Autóelektronikai felszerelések böngészéséhez kattintson ide.


További információk

Autótípusok