Elektromos ablakemelő

Elektromos ablakemelő

Az elektromos ablakemelő hasznos extra funkciója a járműnek. Segítségével az ablakokat vezetés közben könnyedén engedhetjük le vagy húzhatjuk fel. A gyárilag kézi ablaktekerővel szerelt autók tulajdonosaiknak sem kell lemondani erről az extráról. Egy utólagos szett beépítésével az összes ablak motorizálható. A beépített szerkezet egy kiegészítő egységgel a riasztó bekapcsolásakor automatikusan felhúzza az ablakokat.

Hagyományos megoldás
A hagyományos megoldású ablakmozgatás esetén egyenáramú szénkefés villanymotor áttételen keresztül mozgatja az ablaktartó elemet egy vagy két sínen. A legfelső illetve a legalsó helyzetet végállás kapcsolók érzékelik. A végállapotban a kapcsolók megszakítják az áramkört, így ebben a helyzetben nem lehet terhelni a motort. A motor kihajtótengelyén önzáró csigahajtás van, így az ablak a súlyánál fogva nem tudja visszahajtani a motort.
Az ablak mozgatásának irányát a motorra kapcsolt áram polaritása határozza meg. Ennél a megoldásnál közvetlenül a kapcsolón keresztül vezérelik az emelő motort.

Ablakmozgatás CAN-en keresztül
A rendszer fontos része az úgynevezett ajtómodul, amely az ajtóban lévő összes elektromos eszközt magába foglalja. A modul nem végez vezérlést, csak CAN buszon keresztül kommunikál a komfortelektronika központtal.
Ha az ablakemelő kapcsolóval jelet adunk a központi elektronika azonnal reagál a jelre, jelet küld a az ajtómodulban lévő elektronikának, hogy emelje vagy eressze le az ablakot. A kapcsoló meghatározott jelek kibocsájtására képes, azt az elektronika megkülönbözteti és eszerint ad válasz jelet az ablakemelő motoron lévő elektronikának.


Autótípusok