Ablaktörlő

Ablaktörlőnek nagyon fontos szerepe van a az esős időben való közlekedésben. Tisztán lássunk így esetleges balesetet el tudjuk kerülni. Nagyon sok fajta ablaktörlő létezik! Felfogatásukban is különbözhetnek hosszukban, kivitelükben. Márkában is nagyon nagy minőségbeli különbségek vannak.

AdBlue

Az AdBlue egy készítmény az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott haszongépjármûvek és autóbuszok egyik károsanyag-komponens, a nitrogén-oxidok kibocsátásának csökkentésére.

Desztillált víz

A desztillált víz desztillációs eljárással nyert ionmentes tiszta víz, mely nem, illetve nagyságrendekkel kisebb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint a kommunális fogyasztásra használt ivóvizek.

Akkumulátor

Akkumulátorok 

Az autó akkumulátor egy újratölthető akkumulátor, amely elektromos áramot biztosít a gépjárműhöz. Fő célja az önindító működtetése, amely elindítja a motort. Miután a motor üzemel, az áramellátást a generátor biztosítja és tölti az akkumulátort. 

Dízel részecskeszűrő DPF

A dízel részecskeszûrő (DPF, Diesel Particulate Filter) a környezetre káros részecskéket, ill. a kormot szûri a dízelmotorokból kiáramló gázokból.

EGR-szelep

(EGR) Exhaust Gas Recirculation szelep feladata a károsanyag-kibocsátás csökkentése és szabályozása a benzin- és dízelmotoroknál. Magas égési hőmérsékletnél az égéstérben nitrogénoxid keletkezik.

Fékbetét

Az autó jó minőségû és rendszeresen karbantartott fékberendezése nagy fontosságú biztonságot jelent. Minél hatékonyabbak a fékek, annál rövidebb a fékút adott sebességnél. 

Dobfék

A jármû kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket. Ezek az alkatrészek a fékbetétekhez hasonló igénybevételnek vannak kitéve. A dobfékeket inkább hátsó féknek alkalmazzák.

Fékfolyadék

A fékfolyadék összenyomhatatlan, a főfékhenger által irányított folyadék, amely arra szolgál, hogy közvetítse a négy  kerék felé a fékpedálon kifejtett erőhatást.

Fékmunkahenger

A jármû kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket.

Féktárcsa

A tárcsafék kiváló hatékonyságú rendszer, mert progresszív és tökéletesen oszlatja el a hőt, ezért alkalmazzák az első fékekhez.

Fékpofakészlet, rögzítőfék

A jármû kiegyensúlyozott fékezéséhez hozzájárulnak a fékpofák, a munkahengerek, és a feszítők. A dobfékek javítása során le kell cserélni a fékpofákat, valamint a munkahengereket és a feszítőket.

Generátorok

Feladata a fogyasztók árammal való ellátása - akkumulátor töltése.

Gömbfej

A gömbfejeknek is nagyon sok szerepük van a futómûben. Keréktartás , irányítás.

Gyújtótrafó

A gyújtótrafó az autó gyújtásalkatrészének egy fontos alkatrésze.

Gyújtógyertyák

Gyújtógyertyákat a benzin üzemû Ottó motorokban alkalmazzák, feladata a benzin-levegő elegy begyújtása.

Kipufogódob

A belső égésû motornál az elégetett gázokat, a kipufogó-gyûjtőcső gyûjti össze és továbbítja a  táguló dob, a hangtompító és a kipufogóvég felé.

Hidraulikaolaj

A hidraulikaolajat különféle erőknek és mozgásoknak az átvitelére és irányítására használják. Piacuk a motorolajok után a második legnagyobb a súrlódást csökkentő anyagok között.

Hosszbordás szíj

A hosszbordás szíj elég fontos szerepet játszik abban, hogy autónkban mûködjenek a fontos és komfortokozó berendezések.

Járműizzó

Izzónak nagyon fontos szerepe van az autóban szinte mindenhol megtalálható még az utastérben is csomagtartóban, újabb modelleknél akár a kesztyûtartóban is. 

Katalizátor

A katalizátor feladata, hogy kémiai folyamatokon keresztül csökkentse a környezetbe kerülő káros anyagokat.

Klíma

A klíma nagyon hasznos az autóba több szempontból is. A mai világban egy klímás autót eladni is könnyebb.

Kuplung - tengelykapcsoló

A kuplung az autó azon alkatrésze, ami a motor és a sebességváltó között helyezkedik el, legfontosabb feladata, hogy a motor által előállított energiát megfelelő mértékben továbbítsa a sebességváltók felé.

Lambdaszonda

Az optimális mûködéshez a katalizátornak pontosan meghatározott arányú levegő-üzemanyag keverékre van szüksége, mellyel szabályozható a katalizátor hőmérséklete (600 és 800°C között).

Lendkerék

A kettőstömegű (vagy kéttömegű) lendkerék (angol megnevezése: Dual Mass Flywheel, németül: Zweimassen-Schwungrad) a gépkocsi motorok lendkerekében rugók közbeiktatásával szerelt tárcsa, mely csavaró lengéseket tud végezni a motor tengelyéhez képest.

Lengéscsillapító

A lengéscsillapító nagyon fontos szerepet játszik a futómûben, mind menet stabilitásban, de féktáv növekedésben is, ha csillapítók már nem mûködnek megfelelően.

Levegőszűrő

Az optimális teljesítmény érdekében a belső égésû motorok tiszta beszívott levegőt igényelnek.

Légtömegmérő

Légtömegmérő a légszûrőház után helyezkedik el a légbeömlő csőben.

Motorolaj

A motorolaj nagyon fontos a motor számára hisz ez adja meg neki a megfelelő kenést védi a motort a kopástól és hûtő hatása is van.

Motorvezérlés

A vezérlés részei: a vezérmûszíj, a feszítőgörgő és egy vagy több vezető- illetve feszítőgörgő is. Vezérlések közül létezik a szíjjal való meghajtás és a láncos.

Olajszűrő

Egyre nagyobb teljesítmény, egyre kisebb fogyasztás - annak érdekében, hogy ez a követelmény megfeleljen a modern motorok magas elvárásainak, az autógyártók törekednek a legmagasabb szintû motor alkatrészeket használni a teljesítmény elérésének érdekében.

Szilent

Nagyon fontos szerepe van az autók futómûvében elhelyezett szilenteknek!

Utastér levegő szűrő

Másnéven pollenszűrő. Mindenki számára ismert a rossz minőségû levegő által okozott fáradtság, szem irritáció és a különböző légúti nehézségek.

Üzemanyagszűrő

A modern nagy teljesítményû befecskendező rendszerek megkövetelik a minőségés a tiszta üzemanyagot.

Vezérmű

A vezérmû a dugattyús szerkezetek (pl. belső égésű motorok, hőerőgépek, szivattyúk) hengereinek töltését és ürítését végző szelepeket vezérlő gépelem.

Vízpumpa

A vízpumpa hasznos része a motornak mivel segít a hûtésben így nem keletkezik akkora hő a motor belsejében, hogy az károsodjon.

Vízhűtő

A vízhűtő a motor hűtésében játszik fontos szerepet.

Árak megjelenítése EURO-ban is