Elemek

Elemek

Az elemek működése:
A kémiai reakció akkor indul el, mikor egy elemet helyezünk tetszőleges eszközbe és ezzel zárjuk az áramkört.
 Az elem kémiai reakcióval termel áramot.
A legtöbb kémiai reakció hő formájában termel energiát, ám a kémiai anyagokat egy kis tárolóba helyezve, a végbemenő reakciót elválasztóval szabályozva az elemek elektromos energiát termelnek.
Az elektrolit hatására az anódon oxidálódik a porított fémes cink. A katód mangán-dioxid/szén oldata reakcióba lép az oxidálódott cinkkel, amiből villamos energia keletkezik.
A kollektor az elektromos áramot kivezeti egy elemen kívüli áramkörbe, mint például az elemlámpák vagy távirányítók csatlakozó pontjai.
Az elem elhasználódásával a cink (anód) oxidálódik, a mangán-dioxid (katód) pedig redukálódik.
A cink és az elektrolit közötti kölcsönhatás reakciótermékeket hoz létre, ami fokozatosan lassítja a cella teljesítményét és csökkenti a feszültséget.
Ugyanekkor egyre kevesebb mangán-dioxid áll rendelkezésre, vagyis a cella katódjának aktivitása is csökken. Ezen tényezők együttesen okozzák az elem „munkafeszültségének” lépcsőzetes csökkenését.

Az elem részei:
Az elem alapvetően egy mini erőmű, amely a kémiai reakciókat elektromos energiává alakítja. A szárazelemek (alkáli elemek) sokban különbözhetnek, de alapösszetevőik azonosak.
Tok - A katód-összetevőket tartalmazó acéltok
Katód - Ez mangán-dioxid és szén keveréke. A katód az az elektróda, amelyen az elektrokémiai reakció során redukció megy végbe.
Elválasztó - Az elválasztó egy szálas szövet, amely távol tartja egymástól az elektródákat.
Anód - Porított fémes cink. Míg a katódban redukció megy végbe, az anód az az elektróda, amelyben a kémiai reakció során oxidáció zajlik.
Elektródák - Ezeken játszódik le az elektrokémiai reakció.
Elektrolit - Vizes nátrium-hidroxid-oldat, az elemen belül ebben a közegben mozognak az ionok. Ez közvetíti az ionáramot is az elemen belül.
Kollektor - Egyszerű rézszál az elem közepén, amely a külső áramkörbe vezeti az áramot.

Elem méretek:
AA, AAA, 9V, N (mikro ceruza), Gomb és távirányító elemek.

Tekintse meg autó akkumulátor kínálatunkat: Akkumulátor kereső.


További információk

Autótípusok