kabelsaru

Kábelsaru

Kábelsaru használatával alakíthatók ki a villamos kötések. Az áramkör zárásához használt kábel végére préselt, krimpelt saru lehet szigetelt vagy szigeteltelen. A szigetelt saru rendelkezik egy plusz burkolattal.
A sarura forrasztással vagy préseléssel, krimpeléssel rögzíthető a kábel végére. Mindkét esetben fontos a szigeteltelen csatlakozási pont védelme. Erre a célra használhatunk szigetelő hüvelyt vagy zsugorcsövet. A zsugorcsövet a csatlakozási pont méretének megfelelően méretre kell vágni és ráhúzni a szigetelni kívánt részre. A zsugorcső a vele közölt hő hatására kezd zsugorodni.
A felhasznált saru fajtája lehet csúszó vagy szemes kialakítású. Csúszó sarut a legváltozatosabb feladatok megoldására használhatunk. Ezzel a fajtával találkozhatunk például hangszórók beépítésénél.
Szemes saru kábelrögzítő felülete megegyezik a csúszó saruéval. A saru feje viszont kerek kialakítású, így biztos rögzítést tesz lehetővé.
Fontos, hogy a megfelelő szerszámot használjuk a saru krimplésére és új elektromos eszköz beépítésekor használjunk biztosítékot. Egy hibásan kialakított tápcsatlakozás zárlatot okozhat, ami miatt a jármű ki is gyulladhat.


Autótípusok