Központizárak

Központizárak

A központizár a jármű használatát nagyban megkönnyítő egység. Feladata, hogy az autó ajtajaiban, csomagtérben, tankajtóba lévő zárakat vezérelje. Egy zár nyitásakor vagy zárásakor az változás a többi zár egységen is megtörténik.

Pneumatikus központi zár
Itt a zárak vezérlése sűrített levegővel történik. A jármű karosszériájában, körben el van vezetve egy pneumatikus tömlő, ami minden zár egységhez csatlakozik. A rendszer fő eleme a kompresszor, ami előállítja a zárak működtetéséhez szükséges légnyomást.


Elektromos központizár
Zárak működtetését villanymotorok végzik. A motorok egy központi vezérlőhöz csatlakoznak. Az zárak nyitáskor vagy záráskor jelet adnak a központi vezérlőnek, ami utasítja az összes hozzá tartozó zár egységet.


A központizárak kezdetben kulccsal voltak vezérelhetőnek, a sofőrnek a hagyományos értelemben ki kellett nyitni a zárat aminek hatására az összes ajtó kinyílt.
Később elérhetővé vált a kulcs nélküli nyitás. A kulcs szerepét átvette a távirányító, aminek jelét a járműbe épített központizár vezérlő modul veszi. A távirányító nyitás gombjának lenyomására a távirányító egy egyedi kódot bocsát ki, ha a kiadott kód megegyezik a központi vezérlőegységben tárolttal a jármű ajtajai kinyílnak.

A jól működő központizárhoz szükségesek a zárak mozgatását végző motorok. Ezek a motorok lehetnek 5 vagy 2 vezetékkel szereltek. Az 5 vezetékes motorok tudják jelezni a központizár vezérlőnek, hogy az ajtók nyitottuk vagy zártuk, ezek a master motorok. A 2 vezetékes motorokat építhetjük azokba az ajtókba ahol nincs fizikai zár, vagyis nincs szükség a nyitás vagy zárás érzékelésére, ezek a slave motorok.

A távirányítású vezérlésről nem kell lemondanunk akkor sem, ha gyárilag nem ezzel lett szerelve a jármű. Utólagos egység beépítésével okosítható az autó a kulcs nélküli nyitás funkcióval vagy a csomagtér távirányítós nyitásával is. A beépítéskor választhatunk központi zárvezérlő egységet vagy a kényelmet párosíthatjuk az autó biztonságának növelésével. Egy modern riasztó a zárvezérlő funkció ellátása mellett a jármű védelmét is ellátja.

Az idősebb központizárral szerelt autóknál előfordulhat, hogy egyes ajtók nem nyílnak a többivel. Ez a hiba utalhat egy tönkrement mozgató motorra. A mozgató motorokat egyesével is cserélhetjük, de szettben is megvásárolhatjuk.


Autótípusok