Biztosítékok

Biztosítékok

Az olvadóbiztosító (elterjedt téves elnevezéssel biztosíték) olyan készülék, melynek elsődleges feladata az áramköri elemek (vezetékek, villamos motorok, elektronikai berendezések) védelme a túláramok és zárlati áramok káros hatása ellen, vagyis az áramkör megszakítása az erre a célra méretezett, vékony huzal kiolvadásával. Másodlagos feladatuk a névleges elektromos áramerősségüknél nem nagyobb áramok üzembiztos vezetése. Az áramkörbe sorosan kötve egy meghatározott áramerősségnél túlmelegedik, megolvad és megszakítja az áramkört.

Az első járművekben használt biztosítékok teste porcelán henger volt. A vezető szerepet a henger tetejére és aljára szerelt réz sapka és vezető szál látta el. A fejlődés során a porcelán testet lecserélték műanyagra, valamint az áramkör zárását végző anyagot is olcsóbban előállíthatóra cserélték.
A 90-es évek elejétől a járművek nagy részét a ma is használt késes biztosítékokkal szerelik. Három méretben elérhető, mini, ATO (normál) és maxi.

A járműbe különböző terhelhetőségű biztosítékokat épít be a gyártó. Ennek oka az egyes villamos fogyasztók eltérő éramfelvétele. Biztosítékcserélnél ügyelni kell, hogy a megfelelő Amper terhelhetőségű darabra cseréljük a kiégett biztosítót. Az elvárt értéket a jármű használati útmutatójában vagy a biztosíték tábla fedelén szokták a gyártók feltüntetni. A csere során, jó ha van az autóban egy készlet biztosíték, hogy mindig legyen kéznél megfelelő cseredarab.

További biztosíték fajták: F biztosíték, M biztosíték, üveg biztosíték, világító biztosíték, 62M biztosíték

Biztosíték foglalat

A biztosíték foglaltba érkezik be és innen indul tovább az áramkör, amit a biztosíték véd. Ebbe foglalatba illeszkednek a biztosítékok. Kiemelkedően fontos, hogy a biztosítéktáblába vagy foglalatba jól illeszkedjenek a biztosítók. Az érintkező felületek tiszták, korrózió mentesek legyenek. A tökéletlen érintkezéseknél hő keletkezik, ez a biztosító idő előtti kiégéséhez vezethet.

Egyéb speciális biztosítékokat is be tudunk szerezni (99%)! Hívja munkatársainkat bizalommal, hogy segíthessünk a  +3620 222 1202 telefonszámon vagy kérjen visszahívást!


Autótípusok