Antennák

Antenna

Az antenna elektromágneses hullámok egy tartományának, a rádióhullámoknak a sugárzására vagy vételére alkalmas elektrotechnikai eszköz. A rádió elsőként jelent meg a járművekben, mint szórakoztató elektronikai rendszer. Az első rádiók egy hangszórón sugározták az utasok számára az adásokat. A technika fejlődésével a járművek is egyre jobb minőségű autórádióval és hangszórókkal lettek szerelve. A hallgatható rádióadáson kívül a GPS helymeghatározó készülékeknek is szüksége van antennára, hogy a jármű földrajzi helyzetét megállapítható legyen. A legkorszerűbb multimédiás rendszerek a navigáción kívül tartalmaznak GSM modult is, amivel online tartalmakhoz férhetnek hozzá a jármű utasai. A folyamatos adatkapcsolathoz GSM antennára is szükség van, hogy a legváltozatosabb időjárási körülmények között is rendelkezésre álljon a stabil kapcsolat.

Az antennákat kép csoportra bonthatjuk. Vannak a passzív és az aktív erősítéssel ellátott antenna típusok. Az aktív antennákhoz tartozik egy jelerősítő modul is, ami gyenge jel esetén is jó vételt biztosít.
Ha az autó antennája elöregedett, elveszett vagy eltörött, akkor különböző méretű és kialakítású antennák közül lehet válogatni. A gyári kialakításhoz illeszkedve választható talp nélküli antenna, ami menetes csatlakozó felülette van ellátva, így biztosítva a megfelelő rögzítést.
Választhatunk talppal szerelt antennát, hasznos lehet, ha a jármű gyári rendszerével egy szakadás miatt nincs vétel. A talpas antennát tetszőleges helyre rögzíthetjük. Ha nem szeretnénk a karosszériát az antenna kivezetése miatt sehol sem kifúrni, de a rádióhallgatásról sem mondanánk le, akkor megoldást jelent a beltéri antenna. Ezt a típust a szélvédő belső oldalára lehet ragasztani, így rögzítése gyors és egyszerű.

 


Autótípusok