Csomag-/poggyásztér

Csomag és poggyásztér gázrugók

A csomag és poggyásztér gázrugók feladata, hogy a jármű hátsó ajtajának súlyát kinyitáskor viselje. A gázteleszkóp nyitó ereje a jármű hátsóajtajának súlyával összhangban van. A gázteleszkóp olyan mértékben viseli a hátsó ajtó súlyát, hogy az önmagától ne legyen képes felnyílni, ugyanakkor az ajtó nyitásához befektette kézi erő se legyen túl nagy.
A legtöbb gázteleszkóp emelési útjának elején és végén csillapítással van ellátva. A csillapításnak köszönhető, hogy az ajtó, ha nyitáskor átlendül a holtponton, akkor a teleszkóp nem maximális erővel löki felfelé az ajtót a teleszkópszár útjának végéig, hanem a nyitási út végén az ajtó finoman, fékezve, irányítottan nyílik a végállásig.
A gázrugók olyan zárt hengerek, amiknek belső terét a teleszkóp csúszó szárának végén kialakított dugattyú ketté oszt. A gázrugó hengerében nagy nyomású gáz vagy olaj töltet helyezkedik el.
Ha a gázrugó tömítése elöregszik, a teleszkóp belsejében elhelyezkedő gáz és olaj töltet a külvilágba jut, a teleszkóp, ilyenkor veszít erejéből, aminek hatására rendeltetési feladatát az ajtó nyitásának megkönnyítését és az ajtót végállásban tartását már nem tudja maradéktalanul ellátni. Ilyenkor a teleszkóp szárán olajfolyás alakul ki. A hibás teleszkópokat érdemes új darabokra cserélni, amik ismét hosszú ideig megfelelően el tudják látni az ajtó kitámasztását.

Tekintse meg további Gázrugóinkat is:
Ülésmagasság állítás gázrugó, Üléstámla állítás gázrugó, Kesztyűtartó gázrugó


Autótípusok