Alcsoport
Paraméter

Hátsó ajtó

A hátsó ajtó vagy hátsó ajtók a jármű csomagterének vagy rakterének lezárását valósítja meg. A hátsó ajtó kialakítása lehet szimpla vagy dupla. A szimpla ajtó esetén egy darab ajtó látja el a raktér lezárását. Az ajtó nyílhat oldal irányba vagy akár felfelé is. A felfelé nyíló ajtók nyitását és nyitvatartását gázrugók valósítják meg. Az egy ajtós kialakítás hátránya, hogy széles jármű esetén a hátsó ajtó mérete meglehetősen nagy, aminek nyitása egyesesetekben problémát okozhat.
A dupla kialakítású hátsó ajtót általában csak oldalra nyithatók. Kialakításuk előnye, hogy az ajtók általában csak a jármű szélességének fele nagyságúak. Ezért szűkebb parkolóhelyen parkolva is könnyebb az ajtók nyitása, illetve van lehetőség csak az egyik ajtószárny kinyitására.
Gyakran a hátsó ajtóra kerül felszerelésre a jármű rendszám táblája és a rendszámhoz tartozó rendszámtábla világítás is.
Hátsó ajtóknál előforduló hiba, hogy a karosszériából a hátsó ajtóba menő vezetékköteg egyes szálai a gyakori ajtónyitásoktól az átvezetőnél megtörnek. A kontakthibássá vált vezetékek miatt a hátsó ajtóba szerelt ablaktörlő és mosó rendszer, a központizár vagy a rendszámvilágítás nem működhet.

Tekintse meg további Karosszéria alkatrészeinket is:
Akkumulátortartó, Fényszóró tartó, Hátfal

Árak megjelenítése EURO-ban is