Paraméter

Féknyereg alkatrészek

A jármű fékrendszere csak akkor tudja a maximális teljesítményt nyújtani, ha minden alkatrésze megfelelő állapotban van. A tárcsafék rendszerek felépítése egyszerűbb, mint a dobfékeké, ennek ellenére a megfelelő fékhatás érdekében a karbantartásra is figyelmet kell fordítani. Személygépjárműveknél az úszónyerges tárcsafékeket alkalmazzák a leggyakrabban. Az úszónyerges kialakításnál a féknyeregben lévő munkahenger dugattyúja a féknyomás hatására a dugattyúra erősített fékbetétet a tárcsára szorítja. Az erőhatás miatt a féknyereg a csúszó csapjain elmozdul, így a féktárcsa másik oldalán elhelyezkedő fékbetétet is a féktárcsára szorítja.
Az úszónyereg jellemző hibája, hogy a csúszó csapok porvédőjének anyaga elöregszik vagy szerelés során elszakad. A fékpor és egyéb szennyeződések bejutnak a csúszó csapok felületére. A féknyereg ezért nem tud megfelelő mértékben elmozdulni, ez a fékbetétek rendellenes kopását és a fékrendszer teljesítményének csökkenését okozza.
Hasonlóképpen komoly problémát okoz, ha a féknyereg munkahengerének porvédője sérül meg. A fékdugattyú felületére kerülő szennyeződések és a bejutó nedvesség által kialakuló korrózió a precízen megmunkált felületet tönkreteszik. Ettől a fékdugattyú karmantyúja sérül, amitől a fékrendszer tömettelenné válik, a fékfolyadék a külvilágba távozhat. A távozó fékfolyadék kerülhet a féktárcsa felületére, amitől a jármű fékhatása eltérő lesz, a kiegyensúlyozatlan fékhatás rendlívül balesetveszélyes, a jármű megpördülését is okozhatja.

Válasszon járműéhez való féknyerget:
Féknyereg kereső

Árak megjelenítése EURO-ban is