Alcsoport
Paraméter

Kinoymócsapágy

A kinyomócsapágy a tengelykapcsoló egyik fő alkatrésze. A tengelykapcsoló szétkapcsolásakor vagy oldásakor, amit kiemelésnek is szoktak nevezni, a jármű vezetője a kuplung pedált lenyomja. Ekkor a tengelykapcsoló működtető szerkezete, ami lehet mechanikus rudazat, bowden vagy hidraulikus kiemelőszerkezet a kinyomócsapágy álló részét tengely irányban almozdítja. A kinyomócsapágy fogó gyűrűje ilyenkor érintkezik és együtt forog a kuplungszerkezet kiemelő lamelláival. A kuplungszerkezet lamelláira érkező nyomás hatására a szerkezet nyomólapja eltávolodik a kuplungtárcsától. Ekkor megszűnik kuplungtárcsát a motor forgó lendkerekével és a kuplungtárcsát a kuplungszerkezettel összeszorító erő és ezzel a nyomatékátviltel. Ilyenkor a tengelykapcsoló kiemelt, szétkapcsolt állapotában a motorral együtt forog a kinyomócsapágy forgó gyűrűje.
A kinyomócsapágyat élettartamát meghosszabbíthatjuk, ha piros lámpánál várakozva a sebességváltót üres sebességi fokozatba kapcsoljuk. A kinyomott kuplunggal várakozás során a csapágy folyamatos terhelésnek van, ami miatt idő előtt elhasználódik.
A kinyomócsapágy elhasználdódására utalhat a kuplung kinyomásakor jelentkező fémes kerregő vagy zakatoló zaj. Ha a kuplung pedált felengedjük és zaj megszűnik, akkor nagy valószínűséggel a kinyomócsapágy elérte élettartamának végét, szükségessé vált az alkatrész cseréje. A kinyomócsapágy cseréjének alkalmával a kuplungszerkezet és tárcsa állapotát is célszerű ellenőrizni, szükség esetén cserélni.

Válasszon járművéhez való kuplungszerkezetet és kuplungtárcsát keresőnk segítségével:
Kuplungszerkezet kereső, Kuplungtárcsa kereső

Árak megjelenítése EURO-ban is