Paraméter

Változó szeleplöket érzékelő

A változó szeleplöket vagy másnéven változó szelepvezérlés a az 1980-as évektől napjainkig is megtalálható a gépjárművek motorjaiban. A rendszer lényege, hogy a szelepek nyitási idejét és emelését tudja a rendszer változtatni. Ha a szelep hosszabb ideig van nyitva, akkor szívás ütemben a motor több levegőt képes beszívni, így nagyobb teljesítmény érhető el. A változó szelepvezérléssel a motor úgy hangolható, hogy az alacsonyabb fordulatszámokon nyomatékosabban, gazdaságosan működjön, de ha a fordulatszám eléri azt az értéket, ahol a vezérlés átvált, akkor a motor karaktere megváltozik, a nagyobbat nyitó szelepeknek köszönhetően többletlevegő áramlik az égéstérbe így a motor le tudja adni a maximális teljesítményét.
A változó szelepvezérlés működtetése lehet elektronikus vagy hidraulikus. A változó szelepemelésű motorokban a szívó oldali szelepekhez a vezérműtengelyen két eltérő kialakítású szelepemelő tartozik. A rendszer ezeket reteszeli vagy függetleníti egymástól, a változó szelepemelés megvalósításához.
A változó szelepvezérlés megvalósítható a vezérműtengely elforgatásával is, ennél a rendszernél nem a szelep emelés magassága változik meg, hanem a szívó szelep nyitvatartásának az ideje.

Tekintse meg további Motor alkatrészeinket is:
Szelep, Szeleplöket érzékelő, Szelepemelő


 

Árak megjelenítése EURO-ban is