Alcsoport
Paraméter

Dugattyú hengerpersely javító készlet

A hengerpersely a jármű motorjának forgattyúsházában helyezkedik el. A forgattyúház egy meglehetősen bonyolult öntvény, ebben az öntvényben vannak kialakítva a motor hűtésére szolgáló hűtőfolyadék járatok és a motor kenését végző olaj járatok is amik a kenési pontokra vezetik a motorolajat. A forgattyúsházra kerülnek felszerelésre a motor kiegészítő segédberendezései is, mint például az önindító, generátor vagy a klíma kompresszor is.
A benzines motoroknál gyakran alkalmaznak speciális alumínium öntvényeket a blokk alapanyagának. A motor hosszútávú megbízható működéséhez fontos, hogy a motor hengerei magasfokú kopásállósággal rendelkezzenek. Azonban az alumínium öntvények kopásállósága nem elég magas, ezért az öntvénybe henger perselyeket illesztenek, amit speciális magas kopásállóságú anyagból és különleges felületkezeléssel látnak el. Így a motor súlya az könnyűfém öntvények köszönhetően alacsony marad, de perselyeknek köszönhetően a megfelelő kopásállóság is elérhető.
A hengerperselyek alkalmazásának további előnye, hogy egyszerűsíti a motor felújítását, ugyanis a meghibásodott hengerek perselyeinek cseréjével a javítás könnyen kivitelezhető.
A főtengelyre csatlakoznak a
hajtókarok melyeknek végére a dugattyúk kerülnek felszerelésre. A dugattyúkon dugattyúgyűrűk helyezkednek el. A gyűrűk különböző feladatokat látnak el.
A kompresszió gyűrű feladata, hogy az égéstérben lévő robbanás során keletkező légnyomást ne engedje a dugattyú mellett elszökni, vagyis a nyomást a dugattyú felett tartsa, hogy az a lehető legnagyobb erővel lökje lefelé a dugattyút a hengerben.
Az olajlehúzó gyűrű feladata, hogy a felesleges olajmennyiséget eltávolítsa a henger faláról.
Az olajáteresztő gyűrő feladata, hogy kialakítsa és szabályozza az egységes olajfilmet a henger falán, ezzel biztosítva a megfelelő kenést.

Tekintse meg további alkatrészeinket is:
Olajnívó pálca, Olajszivattyú, Olajteknő

Árak megjelenítése EURO-ban is