Paraméter

Kipufogógáz tisztítás

A kipufogógázok tisztítása és utókezelése rendkívül fontos a környezetvédelmi normák betartásának és a környezetterhelés csökkentésének érdekében.
A motorból kilépő kipufogógázok károsanyag tartalmát többféleképpen csökkentik a járművekbe épített rendszerek.
A katalizátor a jármű kipufogó rendszerében helyezkedik el. A katalizátorral érintkező forró gázok a katalizátort felmelegítik üzemi hőmérsékletre, aminek hatására a katalizátorban lévő nemesfémek reakcióba lépnek a kipufogógázban lévő károsanyagokkal és közömbösítik azokat.
A károsanyag tartalmat azonban nem csak katalizátorral, hanem a motor szívó rendszerébe épített kipufogógáz visszavezető vagy másnéven AGR rendszerrel is lehet csökkenteni. Működése során a rendszer az EGR szelepen keresztül bizonyos mennyiségű kipufogógázt vezet vissza a jármű szívó rendszerébe. A szívó rendszerbe belépő külső hőmérsékletű levegő keveredik a forró kipufogógázzal, aminek hatására a kipufogógáz bizonyos mértékben lehűl. Ennek előnye, hogy az égés során csökken a levegő nitrogénnel reakcióba lépő mennyisége, ami kevesebb nitrogénoxid kialakulásához vezet.
Tisztább kipufogógázt eredményez a szekunder levegő rendszer is. Ennek feladata, hogy a motor bemelegedési fázisában lerövidítse azt az időtartamot amíg a katalizátor eléri az üzemi hőmérsékletét. Ugyanis a motor hidegindítása során a normál motorüzem eléréshez dúsabb keverés szükséges. A dús keverék nem tud tökéletesen elégni, így, ha a kipufogó rendszerbe plusz levegőt juttat a szekunder rendszer aminek hatására, a végbemenő égési folyamatok során plusz hő keletkezik amig gyorsítja a katalizátor felmelegedését.

Tekintse meg kipufogógáz tisztító alkatrészeinket:
Katalizátor, Kipufogógáz visszavezető (AGR) rendszer, Szekunder levegő rendszer (SLS) rendszer

Árak megjelenítése EURO-ban is