Paraméter

Szelepek és alkatrészeik

A szelepek a hengerfejben helyezkednek el. Minden hengerhez tartozik legalább egy-egy szívó és kipufogó szelep, amiknek feladata a motor működésének során a gázcserék szabályozását elvégezni.
A jármű
szívó rendszerén keresztül áramló levegő a szívószelep nyitásakor a hengerben lefelé mozgó dugattyú által kifejtett vákuum hatására áramlik az égéstérbe. A szívó ütem végén a szívószelep vagy szelepek bezárnak.
Az alsó holtpontról felfelé mozduló dugattyú az égéstérbe beszívott
üzemanyagot összesűríti és a dugattyú útjának vége előtt a motorvezérlés a gyújtószikra kivezérlésével elindítja az égési folyamatot, hogy mire a dugattyú felső holtpontra ér a begyújtott üzemanyag teljes erővel indíthassa a dugattyút lefelé a hengerben.
A beszívott üzemanyag elégetése után a hengerfejben elhelyezkedő kipufogó szelep kinyit és az alsó holtpontról felfelé induló dugattyú a nyitott kipufogó szelepen keresztül a
kipufogó rendszerbe tolja az égés után visszamaradt füstgázt.
A szelepek mozgatását a
vezérműtengely valósítja meg. A szelepek és vezérműtengely kenését a hengerfejbe az olajszivattyú által feljutatott motorolaj valósítja meg. A szelepek szárán ezért tömítéseket, úgynevezett szelepszár szimmeringeket helyeztek el, hogy a kenőanyag égéstérbe kerülését megakadályozza.
A szelephézagok kiegyenlítése történhet hidrotőke alkalmazásával vagy hézagállító korongokkal is.
A hengerfejben elhelyezkedő szelepek késedelem nélküli zárását a
szeleprugók hivatottak elvégezni. A vezérműtengelyen kialakított bütyökprofil nyitja a szelepet, ilyenkor a szeleprugó össze nyomódik, amint a vezérműtengely szelepemelő bütyke elfordul a szelep felől, akkor a szeleprugó fokozatosan kitágul és a szelep bezár. A szeleprugónak olyan erősnek kell lennie, hogy a szelepek nagy fordulaton is késedelem nélkül térjenek vissza eredeti állapotukba. Ellentétes esetben a szelepek a dugattyúval összeérhetnek, ami a szelep elgörbüléséhez és akár hengerfej repedéshez is vezethet.
A szelepek a hengerfejbe épített
szelepvezetőkben mozognak. A szelepvezetők olyan anyagból készülnek, hogy a használat során ne a szelep szára, hanem a szelepvezetőn keletkezzen kopás.

Tekints meg Hengerfej alkatrészeinket:
Hengerfej csavarok, Vezérműlánc készlet, Vezérműtengely csapágy

Árak megjelenítése EURO-ban is