Kuplungbowden

Kuplungbowden

A tengelykapcsoló mozgatása megvalósítható hidraulikus munkahengerekkel vagy kuplungbowdennel is. A bowden a jármű kuplungpedáljának elmozdulásának mértékével megegyezően mozdítja el a tengelykapcsoló kiemelő villáját. A kiemelő villára erősített kinyomó csapágy a kuplung szerkezetre gyakorol nyomást, aminek hatására a tengelykapcsoló oldja a motor és váltó közötti összeköttetést.
A kuplungbowdenek lehetnek automatikus utánállításúak. Az automata utánállítóval szerelt alkatrészeknél a jármű sofőrjének nem kell a tengelykapcsoló holtjátékát ellenőriznie és szükség esetén a bowden feszességét manuálisan beállítania.
Hagyományos kuplungbowdennel szerelt járműveknél célszerű időnként a bowden holtjátékát ellenőrizni, szükség esetén a beállító csavarral korrigálni. Ha a váltó hátrameneti fokozatba kapcsoláskor vagy gyors sebesség váltásnál reccsen, esetleg úgy érzi a sofőr, hogy a tengelykapcsoló nem emel ki megfelelően, akkor célszerű a bowden utánállítását elvégezni. Ha a kuplungbowden nem rendelkezik a minimális holtjátékkal, akkor előfordulhat a kuplung megcsúszása is.
A kuplungbowden nagy terhelésnek és gyakori használatnak van kitéve, ezért idővel elhasználódik. Az elhasználódás jele lehet a kuplungpedál kinyomásához szükséges megszokottnál nagyobb pedálerő. Az elhasználódott bowden szélsőséges esetben el is szakadhat, emiatt a jármű mozgásképtelenné válhat.

Tekintse meg további Bowden alkatrészeinket is:
Kézifékbowden,
Gázbowden, Sebességmérő bowden


Autótípusok