Duda/kürt

Dudák, Kürtök

A járművek fontos tartozéka a kürt vagy duda. Ennek segítségével hangjelzést adhatunk közlekedőtársaink részére. A dudálással hívható fel a körülöttünk haladók figyelme egy veszélyes közlekedés helyzetre. A kürt használatával akár figyelmeztethetjük az előttünk álló figyelmetlen sofőrt, ha a lámpa zöldre váltott. A közlekedők nyugalmát csak indokolt esetben zavarjuk a duda használatával. Az indokolatlan használat a mellettünk haladó kerékpáros vagy motoros figyelmét megzavarhatja, amivel balesetveszélyes helyzetet teremthetünk.

A megfelelő kürt kiválasztásánál figyelmembe kell venni a működési feszültséget, ami lehet 12 vagy 24 V.
Fontos, hogy megfelelő hangszínű és hangerejű kürt legyen az autóra felszerelve. A duda lehet egy
szólamú, jellemzően ilyenkor egy darab kürt van felszerelve az autóra.
Kétszólamú kürt esetében két kürt kerül felszerelésre az autóra. Az egyik magasabb a másik mélyebben szól. Előnye, hogy szélesebb frekvenciatartományban sugároznak így még a legnagyobb forgalomban is könnyen észlelhető.

 

Tányérkürt
A kürt belsejében levő elektromágnes egy érintkezőpáron keresztül jut áramhoz. Ezt az érintkezőpárt (hasonlatos a megszakítóhoz) egy mozgó vasmag kapcsolja ki és be, melyet az elektromágnes mozgat. Maga a mozgó vasmag rugalmasan van felfüggesztve a kürt membránja által, folyamatos mozgása rezgéseket kelt a membránban, ez adja az alaphangot. A lengőtárcsa a membrán elé van rögzítve, szintén ez a vasmag mozgatja, ennek rezgései generálják a felharmonikusokat.


Légkürt
Az igazán nagy hangerőt kedvelő sofőrök kedvence a
légkürt. A légkürt megszólaltatásához szükséges, levegőt egy kompresszor egység állítja elő, ami a figyelmezetető hang kiadásár szolgáló kürtökkel van összeköttetésben. A légkürtök nagyon hangosak, hang erejük akár 95 dB is lehet.
A változatosságot kedvelő sofőrök
dallamkürttel is felszerelhetik autójukat. Ezek a készülékek egy előre beprogramozott dallamot játszanak le a duda gomb megnyomásakor. Használatával biztosan felhívjuk magunkra a figyelmet. 

Nézze át további
autóelektronikai felszereléseinket is:
Antennák, autóriasztók, elektromos ablakemelők, inverterek, tolatókamerák, indításgátlók


Autótípusok