Érzékelő

Érzékelők

A jármű egyes vezérlőegységei a különböző érzékelők által közvetített jeleket dolgozzák fel és értékelik ki. Ha az érzékelők által küldött jelek a vezérlő egység értelmezési tartományán kívül esnek, akkor a motorvezérlő egység ezt a hibát felismeri és eltárolja. Vannak olyan hibák, amik a jármű működését nagy mértékben befolyásolják, ilyenkor a motorvezérlő elektronika a műszerfalon lévő motorkontroll visszajelző lámpát kivezérli, hogy a sofőr tudomást szerezzen a felmerült problémáról. Világító check engine lámpa esetén a jármű célműszeres vizsgálata szükséges, hogy a motorvezérlőben tárolt hibakód kiolvasható legyen.
Előfordulhat, hogy az adott érzékelő vagy a hozzá tartozó vezeték szakasz/csatlakozó hibája generálja a hibát. A hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelő hibája miatt a hűtővíz hőmérsékletének visszajelzőjének működése bizonytalanná válhat, a bizonytalan működés miatt a hűtővíz túlmelegedése elkerülheti a sofőr figyelmét, ami komoly motorkárosodáshoz is vezethet.
A xenon fényszóróval szerelt járművek fényszóró magasságának állítása automatikusan történik, a magasság állító rendszer érzékelőjének hibája esetén a rendszer nem tudja a megfelelően szintezni a fényszórókat, ami rossz látási viszonyokhoz és a közlekedők vakításához vezet. A meghibásodott érzékelőt a biztonságos közlekedés érdekében amint lehet cseréljük egy új darabra.

Tekintse meg további elektronikai alkatrészeinket is:
Automata váltó vezérlő, Motorvezérlő elektronika, Klíma vezérlő, Sávváltás vezérlő asszisztens


Autótípusok