Vezérlőegység

Vezérlőegység

A vezérlőegységek feladata, hogy a jármű különböző részegységeinek szabályozását elvégezzék. A járművek funkcióinak szolgáltatásainak köre évről évre folyamatosan bővül. Újabb modellek megjelenésével a korábban csak felső kategóriás modellekben elérhető kényelmi extrák az idő múlásával a közép kategóriás járművekben is elérhetővé válnak. Ilyen extra például az automata klíma berendezés.
Az automata légkondicionáló vezérlő egysége egy hőmérséklet érzékelő szenzor segítségével figyel az utasfülkében lévő levegő hőmérsékletét. Az érzékelő jeleinek megfelelően állítja a vezérlő egység a fűtésboxban elhelyezett levegő terelő lapátok állásszögét is, ezzel szabályozva az utastérbe befúvott levegő hőmérsékletét. Az automata légkondicionálóval felszerelt járművek a levegő befújás helyét is a fűtőrendszerbe épített szervomotorokkal vezérelt csappantyúk mozgatásával valósítják meg.
A forgalomban lévő járművek csaknem mindegyike rendelkezik motorvezérlő elektronikával. A motorvezérlők feladata, hogy bizonyos paraméterek alapján állítsák elő az optimális motorüzemhez szükséges üzemanyag levegő keveréket.
Hasznos kényelmi extra az automata váltó is. Az automata váltóval szerelt járművek esetén a jármű vezetőjének csak az automata váltó irányváltó kapcsolóját kell kezelni az elinduláshoz. Az irányváltó gyakran a kéziváltó fokozatkapcsoló botjával megegyezően helyezkedik el, de egyesesetekben a megszokott kartól eltérően nyomógombokkal is kapcsolható a szükséges fokozat. Automata váltók esetében a fokozatok kapcsolását és a működést automataváltó vezérlőegység felügyeli.
Az egyre népszerűbbé váló önvezető funkciók a már meglévő vezetési asszisztens rendszerek jeleit összegzik, hogy a jármű irányítását el tudják végezni.
Az egyik ilyen a holttérfigyelő rendszer, ami eddig is számos járműben megtalálható volt. A holttérfigyelő feladata, hogy figyelmeztesse a jármű vezetőjét a tükrökből vagy az utastérből korlátozott kilátás miatt nem látható személyekre, tárgyakra, közlekedőkre.
A sávváltás asszisztens működése hasonló a holtérfigyelő rendszerhez, azonban ezek a rendszerek általában csak meghatározott sebesség felett válnak aktívvá. A rendszer célja, hogy például autópályán haladáskor, forgalmi sáv váltás során a holtérben haladó járműre figyelmeztesse a jármű vezetőjét.

Tekintse meg további vezérlőegységeinket is:
Légrugó vezérlő, Menetdinamikai szabályozás, Levegő rendszer


Autótípusok