Alcsoport
Paraméter

Fékfolyadék

A fékfolyadék feladata, hogy a fékpedál lenyomásakor a főfékhenger által létrehozott nyomást a kerékfékmunkahengerek felé közvetítse. A fékrendszer csak akkor tudja a maximumot nyújtani, ha minden eleme a megfelelő állapotban van. Természetes, hogy ez elhasználódott féktárcsákat és fékbetéteket cseréljük. A fékfolyadék is idővel elhasználódik, ezért cserését nagyobb karbantartások alkalmával el kell végezni. A fékfolyadék higroszkopikus tulajdonsága miatt megköti a nedvességet. A vizessé vált fékfolyadék forráspontja csökken, ezzel együtt a fék üzembiztossága is.
A fékfolyadék cseréjének elmulasztása vezethet az ABS tömb meghibásodásához, a fékmunkahengerek dugattyújának korróziójához ami a munkahenger meghibásodásához, szivárgásához vezet.
A fékfolyadékokat az amerikai közlekedési minisztérium által meghatározott DOT szabványok szerint csoportosítjuk. A DOT besorolás a glikolbázisú DOT 3 és DOT 4 és szilikonbázisú DOT 5 fokfolyadékokat különbözteti meg.
A fékfolyadék cseréje során ügyelni kell arra, hogy a jármű fékrendszerébe csak a gyártó által meghatározott DOT besorolású folyadék kerülhet.

Keresőnk segítségével válasszon autójához megfelelő fékfolyadékot:
Fékfolyadék kereső

Árak megjelenítése EURO-ban is