Olajszűrő

Olajszűrő

A motorolaj elsődleges feladata, hogy a motor megfelelő működéséhez szükséges alacsony súrlódást biztosítsa kenőképességének köszönhetően.
Másodlagos szerepe, hogy az égés során keletkező szennyeződéseket és a motor természetes kopásából adódó kopadékokat ne engedje a kenési rendszer egyes pontjaira lerakódni. Ha a motor működése során keletkezett kopadék anyagok és az égés során visszamaradt égési maradványok a motor egyes pontjain lerakódnak, a lerakódás egyes alkatrészek, csapágyak, felületek kenési elégtelenségéhez vezethet. Az olajban található szennyeződések általában azokon a helyeken rakódnak le, ahol az olaj áramlásának sebessége kisebb, így ezek a járatok akár el is dugulhatnak, így a kenési rendszerben elégtelenségek léphetnek fel. Az olajszűrő célja, hogy a lebegésben tartott szennyeződések az olajkörbe épített olajszűrőbe rakódjanak le. Ezért kiemelten fontos, hogy olajcsere alkalmával az olajszűrő cseréje is megtörténjen.
Olajszűrőt több kialakításban készítenek, de a legelterjedtebb a fém házas a motorblokk erre kialakított menetes részére felcsavarható szűrő egységek. Ennél a fejtánál az olaj szűrését végző szűrőbetét a szűrő házába kerül beépítésre. A csere alkalmával a régi olajszűrő leszerelés után az új egység kompletten felszerelhető.
A másik népszerű megoldás a betétszűrők alkalmazása. Ennél a kialakításnál a szűrő cseréjekor az olajszűrőház fedelét kell eltávolítani, ami alatt közvetlenül megtalálható az olajszűrő betét. A csere során az olajszivárgás elkerülésének érdekében a szűrőház tömítéseit mindenképpen cseréljük. Az új szűrőbetét behelyezésekor ügyelünk a megfelelő illeszkedésre, hogy a betét a számára kialakított helyre kerüljön.
Olajcsere alkalmával az új szűrő felszerelése után ne feledkezzünk meg az olaj leeresztő csavar visszahelyezéséről és szükség esetén a csavar alatt elhelyezkedő tömítő alátét cseréjéről sem mielőtt a motor friss motorolajjal feltöltenénk.

Olajcserét tervez?
Kínálatunkban minden szükséges alkatrészt és szerszámot megtalál:
Motorolaj, Olajszűrő, Levegőszűrő, Olajszűrő leszedő


Autótípusok