Kapcsolók/relék

Kapcsolók, relék

Az ablaktörlő berendezések fejlődés során több a rendszer egyre fejlettebb és több kényelmi funkcióval lett felruházva. A kezdetleges járműveknek nem voltak felszerelve szélvédő törlő berendezéssel. Később kézi mozgatású ablaktörlőket kezdetek alkalmazni, majd a technika fejlődésének köszönhetően megjelentek a motorosan működtetett ablaktörlők. Ekkor még a bekapcsolt ablaktörlő motor csak folyamatos törlésre volt alkalmas. A rendszer további fejlődésének köszönhetően később már a törlés sebessége két fokozatban volt állítható. Az ütemkapcsolók megjelenésévált elérhetővé vált, a folyamatos törlés mellett a szakaszos törlési funkció is.
Napjainkban már egy kis kategóriás autóshoz is elérhető extra az esőérzékelős ablaktörlő Az ilyen extrával felszerelt járművek, ha csapadékot érzékelnek, akkor az
ablaktörlőt automatikusan működtetve végzik el a szélvédő tisztítását. A rendszer elmei az érzékelők, amik a legtöbb esetben a belső visszapillantó tükör mögött helyezkednek el a szélvédőre rögzítve. Az érzékelő feladta, hogy észlelje a szélvédő üvegre cseppenő esőcseppeket. Az érzékelő tartalmaz egy fény kibocsátó diódát, ami az emberi szem számára nem látható infravörös fényt bocsát ki. Ezt a kibocsátott fényt érzékeli a rendszerbe épített fényérzékelő dióda. A fény terjedésére jellemző, ha egy adott sűrűségű közegben terjed és annak határához ér, akkor, ha a közeghatáron lévő anyag optikailag ritkább, akkor visszaverődik. Vagyis az üvegben terjedő fény amíg a szélvédő tiszta, felületén nincsenek esőcseppek, addig teljes mértékben visszaverődik. Ezt érzékeli a rendszerben lévő fényérzékelő dióda. Abban az esetben, ha a szélvédőre esőcseppek kerülnek, akkor az üvegben terjedő fény ez része kilép a közeghatáron, vagyis a visszaverődő fény mennyisége csökken. Ezt a különbséget érzékeli a rendszer és indítja az ablaktörlőt. A törlés sebessége a rendszer által érzékelt visszaverődő fény mennyiségétől függ.

Tekintse meg további Szélvédő tisztítás alkatrészeinket is:
Ablaktörlő intervallum kapcsoló, Törlési intervallum szabályozó, Törléskapcsoló


Autótípusok